Artun Ünsal Fish of North
HABERİ PAYLAŞ

Fish of North

Gürsel Keleş, Gayrettepe’deki bu cafe restaurant tipi değişik balık lokantasını açalı 5-6 yıl olmuş. Çok öncesi, Ortaköy’deki Carne’nin şefiyken tanıdığım Keleş ile bunca zaman sonra yeniden karşılaşmak hoş. Patron-aşçımızın mekanı saat 11:00-22:00 arası açık. Öğlenleri genelde çevredeki iş yerlerinde çalışanlar, akşamlarıysa balığı bilen konuklar geliyor. Ayrıca, paket servisi de hizmetinizde. Gelelim balıklara: Ağırlıkla Norveç’den ithal donuk balıklar arasında uskumru ve somonun yanı sıra, cod fish (morina/mırlanın büyüğü), halibut (okyanusta tutulan bir çeşit çok büyük pisi balığı) ve iri dil balığı var. Mevsiminde bizim sulardan taze gelen kılıç, kalkan, gerçek deniz levreği, istavrit, mezgit ve hamsi de listede bulunuyor. Balık dışında, dana pirzola ya da tavuk ızgara, hatta sebzeli kuzu güveç de söyliyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Fish of North

Balık çorbasını es geçip, tencerede ‘Belçika usulü’, doğranmış soğan, tereyağı, az sirke ve beyaz şarapla hazırlanan, kabuğuyla midyeler eklenip, üzerine maydanoz, kekik ve defne serpilen, ‘moules mariniere’ ile başlıyorum; [[HAFTAYA]]Avrupa’dan ithal bu küçük boy midyeler gerçekten nefis! Mevsim yeşillikleri ve ızgara karidesli salatamın hem rengi hem de lezzeti güzel. Sıra geldi ana yemeğime: Halibut. Kılçıksız file eti ızgara edilmiş, yanında sosu ve tava patatesi. Pek güzel. Dileyen, İngiliz tarzı ‘fish and chips’den gider: Galeta ununa benzer ama farklı, özel kaplama malzemesine bulanıp tavada kızartılmış löp cod balığı da iyi. İtalyan usulü, deniz mahsullü risottolar ve makarnalar da listede. Tatlıya yerim kalmadı. Teşekkürler Gürsel Usta!

Yıldızposta Cad. No:46 Gayrettepe-İstanbul Tel: (0212) 213 07 94.

KUZGUNCUK ASUDE

Ahmet Duru’nun Kuzguncuk’taki yılların lokantası Asude, ev yemekleriyle ünlüdür. Benim indimde etli kuru fasulyesinin yeri ve lezzeti bambaşkadır. Zaman ne kadar çabuk geçiyor: Ahmet Kaptan’ın mutfakta harikalar yaratan eşi Selma Hanım kendini torun bakmaya hasredeli nerdeyse yedi yıl geçti... Ama, mutfak nöbetini alan Hülya Çağlar’ın yaptığı kuru fasulye de nefaset geleneğini başarıyla sürdürüyor. Gerek tencerede klasik kuru gerekse piyazda, yassı ‘dermason fasulye’nin tadını her fasulye cinsi veremez. Asude’nin ‘kuru’su da dermasondan. Bu lezzetli fasulye, Erzincan’ın bir köyünden çuvalla özel geliyormuş. Sırrı ise, sulak değil bol güneş alan kıraç tarlalarda yetiştirilmesinde.

Haberin Devamı

Fish of North

Bu yüzden de adı ‘kurak yer köylü fasulyesi’. Az dana kuşbaşı, domates ve sivri biberle tencerede ağır ağır pişen ve helmeleşen bu fasulye (porsiyonu 7 TL) gerçek bir ziyafet!. Ha bu arada, buranın nohudunun da hakkını yemiyelim. Asude’nin öteki etli sebzeli tencere yemekleri, pilav ve zeytinyağlıları dışında, cumartesi de ev yapımı taze mantı günü. Muhakkak deneyin. Pazar dışında her gün saat 08:00-19:00 arası açık. İcadiye Cad. Perihan Abla Sokak No:4 Kuzguncukİstanbul Tel: (0216) 334 44 14.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder