Ekonomi Fitch'ten Türkiye'ye güzel haber

Fitch'ten Türkiye'ye güzel haber

Paylaş
Fitch'ten Türkiye'ye güzel haber

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı ve kritik bir eşik aşıldı

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti, görünümü durağan olarak açıkladı.

Ekonominin sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerlediğini belirten Fitch şunları kaydetti: "Not artırımı kısa dönemde makrofinansal risklerin gevşemesi ve devletin azalan borç yükünü yansıtıyor. Türkiye ekonomisi diğer yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelerden daha volatil kalacak. Türkiye'de kamu maliyesinin durumu kredi notu artışında güçlü ana unsur. Türkiye'nin güçlü bankacılık sistemi kredi notunu destekliyor."

Fitch, Türk ekonomisinin güçlü bir sürdürülebilir büyüme trendinde olduğuna inandığını kaydetti.

Kuruluş, Türkiye'nin dış finansallarının kredi notu üzerindeki temel zayıflık unsuru oluşturduğunu ifade etti. Yapılan açıklamada, "*Cari açıkta belirgin ve kalıcı düşüş kredi notunu yukarı yönlü destekler, ancak bunu yakın vadede öngörmüyoruz. Dış şoklar veya içeride politika hatasının tetikleyeceği bir ödemeler dengesi krizi olumsuz kredi hareketine neden olabilir" denildi.

ÇAĞLAYAN "FITCH'LİK YAPTI" DEMİŞTİ


Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları son dönemde Türkiye'de eleştirilerin odağında yer alıyordu. Fitch de bu eleştirilerde başı çeken kurumlar arasındaydı. Hatta Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Fitch'in Türkiye'nin cari açığı ile ilgili bir raporuna 'Fitch yine Fitch'liğini yaptı' diyerek bir eleştiri getirmiş ve bu söz uzun süre ekonomi gündemini meşgul etmişti.

KONFERANS ÖNCESİ NOT ARTIŞI

Fitch'in 8 Kasım'da Türkiye'de yapacağı konferans öncesi bir not artışına gitmesi bekleniyordu. Fitch'in kararıyla Türkiye ilk kez yatırım yapılabilir seviyenin üzerine çıktı.

DÖVİZ VE FAİZ GERİLEDİ

Kararı sonrası döviz piyasasında düşüş görüldü. Dolar 1,78'in altına kadar geriledi. Gösterge faiz yüzde 6.86'ya düştü.

KARAR NASIL ETKİLEYECEK?

Kararı yorumlayan Oyak Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, "Dövizde düşüş olur, hisse senetlerine giriş devam eder. Bazı fonlar yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelere yatırım yapıyorlar. Döviz tarafı desteklerse Merkez Bankası da faizde yüzde 5,75'in altına inebilir" dedi.

Haberin Devamı