Cumartesi Postası Fitness salonu seçmenin incelikleri

Fitness salonu seçmenin incelikleri

Paylaş
Fitness salonu seçmenin incelikleri

Gerekliliğini, faydasını tartışmıyoruz bile: Fitness salonları artık hayatımızın bir parçası. Özellikle bu aralar, fitness kulüpleri atağa kalktı, üyeliklerde ciddi bir artış başladı...

HABER: ESRA ÖZÜBEK

eozubek@doganburda.com

Fitness salonlarına egzersiz yapmak, böylece formda kalmak için gidiyoruz veya gitmeyi düşünüyoruz. Peki egzersiz ekipmanlarını yeterince tanıyor muyuz? Nasıl seçim yapacağımızı, nelere dikkat edeceğimizi biliyor muyuz?

Fitness salonunun kalitesini tahmin etmek mümkün. Bunun için salonun bulunduğu semte, metrekaresine, personeline dikkat etmek gerekiyor. Ya ekipman?.. Havalandırma?.. Havuz temizliği?.. Hijyen kontrolü?.. Böylesine önemli konularda gözlemlerimize dayanarak karar vermemiz yetmez. Bu konuda spor eğitmeni Özgür Güngör’den bilgi aldık... “Fitness kulübü seçerken verim, motivasyon ve sağlığınız için üzerinde önemle durmanız gereken şey, ekipmandır. Ekipmanı nitelik ve nicelik olarak yetersiz bir kulüp, egzersizi istenen düzeyde yapmanızı imkansız kılar. Cihazların yeterliliğini araştırın. Bir kulüpte en çok koşu bantı kullanılır. Bunu bisikletler, cross trainer ve ağırlık istasyonları izler.”

KOŞU BANDI

Önemli olan eklemlere zarar vermeyen esnek zemin bantları ve en doğru değerde nabız ölçümü verebilmesi. Çünkü bu özelliklerin olmadığı koşu bantlarını uzun süre kullananlarda eklem rahatsızlıkları meydana gelebilir. Farklı egzersiz taleplerinize cevap verebiliyor mu? Sakatlanmaları önleyebilecek özelliklere sahip mi? Egzersiz sonrası, kalp ritmini düşüren cool down süresi sabit mi yoksa kullanıcının egzersizine göre mi hesaplanıyor? Özellikle bu noktaya dikkat etmemek, bazen hayati sonuçlara neden olabiliyor. Ayrıca koşu bandının sanal antrenör, i-pod uyumu, televizyon ekranı gibi özelliklere sahip olması, motivasyonu artırır.

CROSS TRAINER

Bu, tüm vücudu çalıştıran tek bir cihaz. Yüksek kalori yakımını sağlar, motivasyonu artıran birçok egzersiz programı sayesinde tek başına bir spor salonu gibi çalışır. En çok dikkat etmeniz gereken şey, nokta ergonomisi. Dışardan bakınca anlaşılmayan bu özellik, üzerine çıkıp birkaç dakika kullandığınızda hemen anlayacağınız rahat kullanımı tarif eder. Tüm eklemler harekete katıldığı için, zorlanmadan kullanım sağlayan bir cihaz, eklem ağrısı ve yorgunluğun önüne geçer.

YATAY BİSİKLET

Bacak kaslarını çalıştırır. Rahat kullanım için koltuk ayar mekanizmasına göz atın. Yağ yakma programının bulunmasına ayrıca dikkat etmelisiniz.

DİKEY BİSİKLET

Yatay bisiklet için belirtilen tüm kriterler, dikey bisiklette de geçerli. Dikey bisiklette ayrıca, yarış pozisyonunda kullanıma uygunluk ve iki çift el sensörü bulunması, program çeşitliliği açısından önemli.

FIRST DEGREE KÜREK

Su ile direnç sağlayan cihazlar, daha eğlenceli bir egzersiz sunar. Kürek egzersizi, performans artırmak isteyenlerin olmazsa olmazı. First Degree gerçek su sesi veren tek kürek cihazı. Avantajı şu: Fitness yapanların çoğunda estetik kaygılar vücudun ön kısmına yöneldiği için sırt kasları zayıf kalır, duruş bozukluğu ile sırt ve boyun ağrıları olabilir. Bu cihaz ile hem sırt kaslarınızı güçlendirir hem de su sesiyle keyifli bir kardio egzersizi yaparsınız.

Donanım, hijyen önemli

Eğitmenlerin ilgisi, bilgisi: Eğitmen sizi bilgilendirmeli, devamlılığınızı, gelişiminizi de kontrol etmeli. Bütçeniz uygunsa kişisel eğitmenle çalışın.

Havalandırma: Salonlarda klimaların yeterliliğini, gerekirse bir gün deneme yaparak test edin. İçerdeki havayı sadece soğutan değil, dışarıdan temiz hava alıp soğutan sistemler en iyileridir. Yeterli oksijen alamazsanız yağ da yakamazsınız.

Aydınlatma: İki benzer kulüp arasında kararsız kaldıysanız, tercihiniz aydınlık/gün ışığı alan kulüpten yana olsun. Gün ışığının motive edici etkisi vardır.

Havuz temizliği: Yüzme havuzu kullanacaksanız, temizleme yöntemini sorun. İyonla temizleme, klorla temizlemeye her zaman tercih edilir ama bunu her kulüp uygulamaz. Havuz suyunun ne kadar zamanda bir değiştirildiğini de öğrenmeniz, yararınıza olur.

Dolap/soyunma odası/duş ve tuvalet: Onlarca dolaba, yüzlerce üyeye rağmen soyunma odalarını dar buluyor ve 4-5 duş görüyorsanız, uzun kuyruklara hazır olun. Bunu test etmek için hafta sonunda ve iş çıkışı 19.00-21.30 arasında gidip bakabilirsiniz.

Havlu, peştamal, sabun, duş jeli: Havluların temizliğini ve genel durumunu gözlemleyin. Sabun ve duş jelinin kalitesine güvenilir mi? Diğer üyelere sorun.

Üye sayısı: Bunu elbette kontrol edemezsiniz, ancak kapasitesinin üzerinde üye kabul eden kulüplerde, hem cihazlarda hem duşlarda kuyruklar oluşacaktır.

Haklarınızı bilin

Stüdyo derslerine ek ücret istenip istenmediğini araştırın.

Bir çok kulüpte stüdyo dersleri vardır. Üye olmayı düşündüğünüz kulüpte ne tür dersler var, araştırın. İstediğiniz kadar derse girebilmeniz de önemli.

Üyelik dondurma imkanı var mı?

Kulüpler, yıllık ya da 6 aylık anlaşma yapar. Gitseniz de gitmeseniz de para ödersiniz. Kulübe sağlık, seyahat zorunluluğu ya da yıllık tatil gibi durumlardan dolayı gelemeyecekseniz, üyeliğinizi dondurma ihtimalini sorun. Bu konuda, her kulübün politikası farklıdır.

Sözleşmeyi anlamadan imzalamayın.

Hangi durumlarda üyeliğinizi sonlandıracağınızı bilmeniz gerekiyor. Kalan aylar için ödediğiniz ücreti alıp alamayacağınız da önemli elbette.

Kulüpte doktor var mı?

Ani bir rahatsızlıkta, acil müdahale edecek hekimi bulunduran fitness salonları, tabii ki tercih edilmeli.

Restoran-kafe sosyalleştirir

Dinlenmek, bir şeyler atıştırmak ve yeni insanlarla tanışmak için vitamin barları, kafeler çok işe yarar.

Üye profilini inceleyin

Saunada sucuklu tost yiyen üyeler, sizi egzersizden ve hayattan soğutabilir. En iyisi bunu öğrenmek için dedikoduya başvurmak. Diğer üyelere, onları rahatsız eden konuları ve işletmenin tavrını sorabilirsiniz

(04.06.2011 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

2

Haberin Devamı