Cumartesi Postası Fiyonksuz asla!

Fiyonksuz asla!

Paylaş
Fiyonksuz asla!

Romantik vintage esintisi yaratan fiyonklar, kurdeleler bir süredir moda arenasında

Çocuksu masumiyetin sembolü fiyonk ve kurdeleler bu sezon da saç bantlarından kemerlere, buluzlardan elbiselere, çantalardan ayakkabılara kadar her yerde. Modacılar ve kadınlar geçmişten kopup gelen fiyonk ve kurdeleleri çok sevdi. Ama biri var ki, fiyonk asıl onun vazgeçilmezi, adeta imzası.

O, bütün tasarımlarının üzerine bir kurdele ya da fiyonk konduruyor. Genç Fransız tasarımcı Alexis Mabille’in adını çoğunuz duymamış olabilir. Ama Fransa’nın first lady’si Carla Bruni’nin üzerinde fiyonklu bir elbise görürseniz bilin ki bu Alexis Mabille’indir.

FİYONK ONUN İMZASI

Alexis Mabille dünyanın en romantik tasarımcısı. Çünkü modada romantizmin sembolü fiyonk, onun imzası. Kıyafetlerinde, çantalarında, takılarında mutlaka bir ya da birkaç kurdele ve fiyonk var. Ya da fiyonklar. Sadece kadın koleksiyonlarında değil erkek koleksiyonlarında da imzası yine fiyonk. Erkeklerde de imzası ‘fiyonk’ diyince bunu bir ‘papyon’ olarak algılamayın, Alexis onlara fiyonklarla süslenmiş ceketler giydiriyor. Babası yayıncı, annesi dekoratör olan Alexis Mabille, Fransa’nın Lyon kentinde 1976’da doğmuş.

Alexis, tasarım okumaya daha 9 yaşındayken karar vermiş. Lisede okurken evinin terasında annesinin, babasının eski kıyafetlerini bozup yeni kıyafetler yaparmış. Paris’e gidip moda okulu Chambre Syndicale de la Haute Couture’den mezun olunca Dior’da, ünlü tasarımcı John Galliano ile çalışmaya başlamış. 9 yıl boyunca Dior mücevherlerini ve erkek koleksiyonunu tasarlamış. 2005’te kendi markasını kurmuş. Kurdelenin yaygın kullanımı 15. yüzyılda Lyon’da ipek ipliği ve kurdele dokumak için çeşitli tezgâhların yapılması ile oluşmuş.

Lyonlu Alexis’in kurdele ve fiyonk düşkünlüğünün kaynağı da aynı kentten çıkmaları olsa gerek. Kurdele ve fiyonklarla bonbon şekerini andıran kıyafetler, hediye paketini çağrıştıran giysiler yarattı Alexis Mabille. Hatta elbiseleri kurdele ve fiyonklarla o kadar süsledi ki ona, “Paris’in Noel süsü’ adını taktılar. Mabille, kendi tasarımlarını giyen kadınları ise şöyle tarif ediyor: “Onlar genç ruhundan vazgeçmeyen ve saçmalamaktan korkmayan kadınlar.” Alexis’in kıyafet tasarlarken esin kaynağı iç çamaşırları, gecelikler olmuş. O nedenle tasarımlarında en çok uçuşan kumaşlar, pudra rengi, lila, açık mavi, toz pembe gibi renkleri tercih ediyor.

Tasarladığı elbiseler, fiyonklar, kurdeleler Elysee Sarayı’nın kapılarını ona açtı. Şimdi Fransa’nın first lady’si eski manken Carla Bruni’yi giydiriyor. Carla Bruni’yi göğsünde kocaman fiyonk olan elbisesiyle görmüşsünüzdür. Daha da göreceğiz. Alexis Mabille’e göre kurdele kadınlara apayrı bir cazibe katıyor. Ve Alexis Mabille bu cazibeye sadece giysilerde değil her yarattığı üründe de yer veriyor. Fiyonk şeklindeki çantaları onun en bilinen modelleri. Alexis Mabille, küpe, bilezik gibi aksesuarları da fiyonksuz düşünemiyor. Genç modacı, “Kurdelenin şekline, tarihine ve cezibesine hayranım” diyor.

KURDELENİN HİKAYESİ

Kurdeleler tarihin çeşitli dönemlerinde dekoratif olarak süs eşyalarında, kıyafetlerde ve törenlerde kullanılıyordu. Kurdelenin yaygın olarak kullanılması biraz önce de belirttiğimiz gibi 15. yüzyılda Lyon’da ipek ipliğinin üretiminin gelişmesi ve hem ipek hem de kurdele dokumak için çeşitli tezgâhların yapılması ile oluşmuş. Talep artınca diğer bölgelerde de tezgâhlar kurulmaya başlamış. Kurdeleye talep 17. yüzyılda daha da yoğunlaşmış. Fransa kralları XIV. ve XV. Louis döneminde kullanım alanları daha da artmış. Hatta Fransız düğümü diye anılan düğüm tekniği de ismini bu devirden almış.

2

Haberin Devamı