Gündem Foça'da fırtına 350 yıllık konağı yıktı

Foça'da fırtına 350 yıllık konağı yıktı

Paylaş
Foça'da fırtına 350 yıllık konağı yıktı

İzmir'in Foça İlçesi'nde 3 gündür devam eden Poyraz fırtınası 350 yıllık tarihi konağı yıktı

Foça’da üç gündür devam eden fırtına zaman zaman etkisini artırması ilçede hayatı olumsuz etkiledi. Saatteki hızı 90 kilometreyi bulan tam poyraz fırtınası Tarihi Beşkapılar Kalesi’nin bitişiğindeki mülkiyeti Güler Sanlı’ya ait olan 15 yıldır kullanılmayan taş binanın yıkılmasına neden oldu. Binanın duvarlarının yıkıldığı sırada çevrede kimse olmaması nedeniyle yaralanan ya da ölen olmadı.

"AŞIRI KORUMACILIK TARİHİ ESERİ KAYBETTİRİYOR"

15 odalı konağın onarım gerektirdiği için 2000’li yılların başında boşaltıldığını belirten Foçalı turizmci Işıl Dirim Kavitaş, restorasyon için gerekli iznin verilmediğini öne sürdü. Kavitaş, "Önce depremlerde köşeleri ayrıldı. Daha sonra içeriye izinsiz giren madde bağımlıları ve evsizlerce çıkarılan yangınla çatısı tutuştu. Binanın korunması ve arz ettiği tehlikeye önlem alınması için komşularla birlikte defalarca yazılı müracaat ettik. Biz bu süreçte birkaç projeyle başvurularımızı yeniledik. Kimisi reddedildi. Kimisi düzeltmeler ve değişiklikler yapılması istenerek iade edildi. Fazla korumacılıkta zarar veriyor. Tarihi eserlerin aşırı korumacılıkla ve uzayan zaman nedeniyle tamamen kaybediyoruz" diye konuştu.

"MALİYET 10 KAT ARTTI"

Bu işin önemli bir maddi boyutu olduğunu da vurgulayan Kavitaş, şunları söyledi:

"İlk başvurumuzda aslına uygun restore edebilecek durumdaydık. Ama aradan geçen zaman binayı iyice harap etti. Şimdi onarım ve restorasyonun maliyeti belki 10 katına çıktı. Biz bu binayı durumumuz uygun olduğunda yine onarmak, restorasyonunu yapmak istiyoruz. Bu konuda bürokratik işlemler için ilgili kurumlardan, parasal konularda da devletten destek istiyoruz."

"YIKMAK İÇİNDE YAPMAK İÇİNDE İZİN YOK"

Binanın sahipleri olarak ne yapacaklarını bilemediklerini vurgulayan Kavitaş, "Yıkmak istiyoruz izin verilmiyor. Yapmak istiyoruz yine izin yok. Binanın yıkılmaması için bir taş koysam ağır cezalık suç ama yıkıldığında altında biri kalsa hesabını yine bizden soruyorlar. Bugün yine yıkım için Foça Belediyesi’ne dilekçe ile müracaat ettik. Ama hemen sonuç alacağımızı sanmıyorum" diyerek bu tür eserlerin milli servet olduğunu ve devletin bu tür restorasyonlarda zaman kaybını önleyici düzenlemeler yapmasını istedi.