Ekonomi 'Formülü açıkla siyaseti bırakayım'

'Formülü açıkla siyaseti bırakayım'

Paylaş
'Formülü açıkla siyaseti bırakayım'

İktidarla ana muhalefetin işsizlik tartışmasının boyutu 'istifa' restine ulaştı

CHP’ye oy istemişti

Haberin Devamı

Ak Parti döneminde Türkiye’de işsizlik oranının çift haneli rakamlara çıkması, Kemal Kılıçdaroğlu yönetimindeki CHP ile iktidarın en büyük tartışma konusu haline geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Her TOBB üyesi bir kişiyi işe alsa, işsizlik kalmaz” önerisine, Kılıçdaroğlu, “Böyle formül mü olur? Ekonomiyi bilmeyen insan ülkeyi nasıl yönetir?” yanıtını vermişti. CHP lideri, Erdoğan’ın “Her üniversite mezunu iş bulacak diye bir şey yok” çıkışını da eleştirmiş, işsizliği çözecek formülün CHP’nin elinde olduğunu belirterek, “Formülü öğrenmek istiyorsa, Recep Bey de sandıkta CHP’ye oy versin” demişti.

Projeni ortaya koy

İktidarla muhalefet arasındaki işsizlik resti dün yepyeni bir boyuta ulaştı. Başbakan Erdoğan ‘Beceri 2010’ toplantısında Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Her üniversite mezununa iş bulacağım diyorsan projeni ortaya koy. Bu işin ilacı elindeyse ve kullanılmıyorsa, çok iddialı bir ifade kullanıyorum, ben siyasetten çekilirim” dedi. Muhalefetin aynı çıkışı terör konusunda da yaptığını kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: “‘Biz geldiğimizde terörü bitiririz’ diyorlar. Peki bugün terörün devamına gönlün nasıl razı oluyor? Madem elinde sihirli değnek var, koy ortaya. Biz de bu sihirli değneği uygulamazsak, hesap sorarsın.”

Haberin Devamı

Terörün de kaynağı

Başbakan Erdoğan, birçok ülkede artış eğiliminde olan işsizlik oranlarının Türkiye’de düşüş eğiliminde olduğunu belirterek, “Şubat 2009’da yüzde 16.1 olan işsizlik, bu yıl nisanda yüzde 12’ye indi. Bu rekor bir azalma” dedi. Erdoğan şöyle devam etti: “İşsizlik oranları artsın diye kriz duasına çıkanları mahçup etmeye devam edeceğiz. İşsizlik, milli meseledir. İşsizlik, terörün de en önemli sebeplerinden biridir. İşte onun için bir yandan terör meselesini, bir yandan farklı inanç ve etnik grupların meselelerini çözüm yoluna koyarken, diğer yandan da işsizliğe karşı çözüm üretiyoruz.”

Odalar birliği yardıma koştu

Başbakan Tayyip Erdoğan önceki aylarda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) üyesi 1.3 milyon firmaya seslenerek, “Her bir üye 1 kişiyi işe alsa, işsizlik biter” demişti. TOBB, önerinin ekonomiye uygun olmadığını, üyelerinin çoğunun 4 veya daha az kişi istihdam ettiğini dile getirmişti.

Haberin Devamı

Başbakan ısrarını sürdürünce, TOBB ile iktidarın arası açılmıştı. Ancak TOBB’nin ‘Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’ aradaki buzları eritti. TOBB bu projeyle Başbakan’a ‘işsizliği çözmese de azaltacak’ formülü sundu.