Gündem Fotoğraftaki kızın hikayesi

Fotoğraftaki kızın hikayesi

Paylaş
Fotoğraftaki kızın hikayesi

Foto muhabiri Bülent Kılıç, World Press Photo yarışmasında iki ödüle birden değer görülen fotoğraflarının hikâyesini anlattı

Dünyanın en prestijli basın fotoğrafçılığı ödüllerinden World Press Photo’da iki fotoğrafıyla birinci ve üçüncü olan foto muhabiri Bülent Kılıç, “Ödülümü binlerce kilometre uzakta ararken İstiklal Caddesi’nde buldum, yıllardır bekliyordum, büyük gurur” dedi.

Haberin Devamı

Kılıç birinci olduğu fotoğrafta yüz binlerin katıldığı Berkin Elvan’ın cenazesindeki yürüyüşçü kızla ilgili, “Polisin su sıkarak müdahale ettiği anlardan biri. Genç kız ilk kez bir gösteriye gelmişti ve şok halindeydi. Polis o şoku fark ettiği için gözaltına almadı, arkadaşları alıp götürdü” diyor.

HEM ŞİDDET UYGULUYOR, HEM ŞOV YAPIYORSUNUZ

Fransız AFP’nin foto muhabiri Bülent Kılıç, o anı ve iki saat önce öğrendiği büyük ödülüyle ilgili duygularını şöyle anlattı:

“Polis o gün Berkin Elvan’ın cenazesi için yürüyen binlerce kişiye Pangaltı’da çok sert müdahale etti. Tazyikli su sıktığı o anlarda objektifime takılan genç kızın şaşkınlığı, ilk kez bir gösteriye katılması ve yanı başında patlayan tazyikli suyla şoka girmesindendi. Yılların deneyiminden, o gencin girdiği şok ve hareketlerden ilk kez bir gösteriye katıldığını anlamak mümkün. Genç kız dizlerinin üzerinde sürünerek yürüyordu, uzun süre şoku atlatamadı. Polis bu şoku anladığı için gözaltına almadı, yardım etmek istedi hatta. Bunun üzerine göstericiler gelip polise ‘hem şiddet uyguluyor, hem de şov mu yapıyorsunuz’ diyerek tepki gösterdi ve genç kızı kollarından tutup uzaklaştırdı arkadaşları. Bu fotoğraf bir yıldır yüzlerce yerde yayınlandı fakat kendisi ortaya hiç çıkmadı, bir temasta da bulunmadı benimle.”

Haberin Devamı

BİNLERCE KİLOMETRE ÖTEDE ARARKEN İSTİKLAL’DE BULDUM

Bülent Kılıç kendisiyle konuştuğumuzda büyük ödülün haberini alalı 1 saat 45 dakika olmuştu. Kılıç “Editörüm aradı Fransa’dan, ‘bilmiyorum haberin oldu mu ama hem birincilik hem üçüncülük ödülünü kazandın’ dedi.

Sonuçların açıklanmasını evde bekliyordum. Yıllardır bekliyordum bu ödülü. Binlerce kilometre ötede ararken burada, İstiklal Caddesi’nde ulaştım ona. Daha önce bu yarışmada bir Türk arkadaşım ikinci olmuştu. Ofiste arkadaşlarla kutlama yaptık. Büyük mutluluk” dedi. (Hürriyet)