Dünya 'Fransa, Kaddafi'nin uçağını vurdu'

'Fransa, Kaddafi'nin uçağını vurdu'

Paylaş
'Fransa, Kaddafi'nin uçağını vurdu'

Koalisyon güçlerinin Kaddafi rejimine karşı başlattığı askeri operasyon 6'ncı gününe girerken, Fransa'nın, bir Libya savaş uçağını vurduğu bildirildi

Libya'da bugün Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı birliklerin stratejik öneme sahip Misrata limanını ele geçirdiği bildirilirken, geçtiğimiz Cumartesi gününden bu yana süren Şafak Yolculuğu Operasyonu'nda da bir ilk yaşandı.

Fransız ordusu, Kaddafi güçlerine ait askeri bir uçağın havadan karaya füzeyle vurulduğunu açıkladı.

Fransız ordusunun sözcüsü, uçuşa yasak bölge yasağını ihlal ettiği belirtilen uçağın, Misrata hava üssüne indikten hemen sonra Fransız uçağından atılan füzeyle vurulduğunu söyledi.

İmha edilen uçağın tek motorlu Galeb tipi bir savaş uçağı olduğu bildirildi.

>> LİBYA TEZKERESİ KABUL EDİLDİ

>> TÜRKİYE LONDRA ZİRVESİ'NE KATILIYOR

İNSANÎ KRİZ BÜYÜYOR

Libya’nın en büyük üçüncü kenti olan 300 bin nüfuslu Misrata’nın kontrolünün büyük ölçüde Kaddafi güçlerine geçmesi, Misrata limanında yaşanan insanî krizin de büyümesine neden oldu.

Limanda, çoğu ailesiyle birlikle olan altı bin Mısırlı işçi ve çok sayıda Afrikalı göçmen olduğu belirtildi. Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Libya'da hala 800 bin civarında yabancı işçi bulunduğunu açıkladı.

"OPERASYON DEVAM EDECEK"

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, şu ana kadar "başarılı" bir şekilde yürütülen harekatın devam edeceğini belirtirken, Fransız ordusu sözcüsü Thierry Burkhard ise bölgede bugün erken saatlerde düzenlenen operasyonda, 27 savaş uçağının yer aldığını ve Libya kıyılarından 250 km içerdeki bir hava üssünün bombalandığını belirtti.

İngiltere Savunma Bakanlığı ise koalisyon güçleriyle koordineli olarak gerçekleştirilen operasyonda, Libya’nın hava savunma sisteminin bugün denizaltılarından atılan 14 Tomahawk füzesiyle vurulduğunu açıkladı.

Bu arada, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Şafak Yolculuğu Operasyonu'nun en kısa zamanda NATO'nun komutasına verilmesini istediklerini belirterek, BM'nin, Libya'da uzun dönem "istikrar sağlama" çalışmalarında yer alabileceğini ifade etti.

Libya'nın başkenti Trablus’ta da bugün hareketli saatler yaşandı. Trablus'ta TSİ 06.30 sularında uçaksavar ateşi başlarken, aynı anda kentte çok sayıda patlama yaşandı. Fransa, hava operasyonlarının sürdüğünü belirtirken, İngiltere, Libya hava savunma sistemlerinin Tomahawk füzeleriyle vurulduğunu açıkladı.

ÇİN ATEŞKES ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Şafak Yolculuğu Operasyonu sürerken, ilk günden itibaren harekatı kınayan Çin, yeni bir açıklama yaptı. Çin hükümeti, Libya’da acilen ateşkes ilan edilmesini talep ederken, yaşanan çatışmaların bölgede istikrarı olumsuz etkileyebileceğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jiang Yu, “Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin aldığı karardaki amacın sivilleri korumak olduğuna ve daha büyük bir insani krize neden olmak istenmediğine inanıyoruz” dedi.

Jiang, gelecek Salı günü İngiltere’nin ev sahipliği yapacağı uluslararası konferans hakkında, “Anladığım kadarıyla konsey Libya’daki durum hakkında gayri resmi danışmanlığa devam edecek” dedi.

Kaddafi'nin bir dönem Avrupa'daki en yakın dostu olarak tanınan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ise Libya’daki şartların henüz arabuluculuk yapılmasına uygun olmadığını çünkü Kaddafi’nin hala çatışmalardan galip çıkan taraf olabileceğini düşündüğünü söyledi.

KADDAFİ'YE İKİ KÖTÜ HABER DAHA

Bu arada Libya lideri Kaddafi'ye hem Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), hem de Tunus'tan kötü haberler geldi. UCM savcısı Luis Moreno-Ocampo, Kaddafi'nin insanlığa karşı işlediği suçları kapsayan soruşturmasının, Libya liderinin yüzde 100 suçlu gösterilmesini sağlayacağına inandığını söyledi.

Ocampo, soruşturma ekibinin, Libya halkına işlenen altı farklı şiddet olayını araştırdığını, bu olaylarda kimin yer aldığı ve kimin emir verdiğini tespit etmeye çalıştıklarını ifade etti. Ocampo, elde ettiği bilgileri Mayıs ayında BM Güvenlik Konseyi'ne sunacağını belirtti.

Libya’nın batı komşusu Tunus ise Kaddafi ailesine ait varlıkları dondurduğunu açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamada, “Tunus, BM’den alınan karar doğrultusunda Kaddafi ve ailesinden beş kişinin mal varlıklarını dondurmuştur” denildi.

(Hürriyet)

4

Haberin Devamı