Dünya Fransa'da burka gerginliği

Fransa'da burka gerginliği

Paylaş
Fransa'da burka gerginliği

Fransa'da uygulamaya geçilen peçeli çarşaf yasağı gergin başladı. Notre Dame Katedrali önündeki gösteride altı kişi gözaltına alındı

Fransa’da gergin bir bekleyişin ardından uygulamaya konan peçeli çarşaf yasağı daha ilk gününde olaylı başladı. Dün resmen uygulamaya giren yasayı protesto etmek üzere izinsiz olarak Paris’te toplanan bir gruba polis müdahale etti.

Polis, ikisi çarşaflı kadın olmak üzere altı göstericiyi gözaltına aldı. Başkent Paris’te ünlü Notre Dame Kilisesi’nin önünde toplanan az sayıda kişi burka yasağını protesto etmek istedi.

Polis izinsiz gösteri yapıldığını belirterek kimlik kontrolünü reddeden üç kişiyi karakola götürdü. Fransız Parlamentosu’nda çarşaf yasağını hazırlayan komisyona ifade verince, medyatik üne kavuşan Kenza Drider de dünkü eylemde yer aldı.

Dün sabah, çarşafıyla Avignon’dan trene binerek, Paris’e gelen Drider, hiçbir engelle karşılaşmadan başkente ulaştı.

32 yaşındaki dört çocuk annesi Drider, 13 yıldır peçeli olduğunu belirterek, “Bu yaptığım bir provokasyon değildir. Güvenlik güçlerini provoke etmek istemiyorum. Sadece yurttaşlık hakkımı uyguluyorum” diyerek kendini savundu.

İzinsiz gösteri yaptığı gerekçesiyle gözaltına alınmak istenen peçeli kadın, direniş gösterince sürüklenerek götürüldü.

"BU YASAĞA KARŞIYIZ"

Hürriyet’e konuşan Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Haydar Demiryürek, Konsey olarak ‘İslam alimlerinin peçe takmanın hiçbir zorunluluk içermediği’ görüşünde birleştiklerini belirterek, “Biz bu yasağa karşıyız, ama burkanın İslam’ın zorunluluğu olmadığını da yetkililere ilettik” dedi.

Demiryürek, Fransa’da Türkiye kökenli olup da burka takan bir kadın olmadığını belirtti. Ürdün’deki Müslüman Kardeşler’den Hammas Said ise Fransa’daki yasağın Müslüman alemine yönelik yeni bir haçlı seferi zihniyeti olduğunu savunarak, “Bu temel insan haklarının ihlalidir. Eğer kadınlar, plajda soyunabiliyorsa, örtünmelerine, peçe takmalarına da izin verilmedir” dedi.

Haberin Devamı