Dünya Fransa'da çarşaf yasağı tasarısı yolda

Fransa'da çarşaf yasağı tasarısı yolda

Paylaş
Fransa'da çarşaf yasağı tasarısı yolda

Meclis araştırma komisyonu, gelecek hafta, çarşafın kamuya açık yerlerde yasaklanmasını önerecek

Fransa’da meclis araştırma komisyonu, gelecek hafta yayımlayacağı raporda, çarşafın kamuya açık yerlerde yasaklanmasını önerecek. Fransız basınına sızan rapor taslağına göre komisyon, çarşafın yasaklanması için önce parlamentodan bir kararın çıkması talebinde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye 26 Ocak'ta teslim edilmesi beklenen raporda, "cumhuriyet ilkelerine, özgürlük ve insan haysiyetine aykırı olduğu" gerekçesiyle çarşafın yasaklanması istenecek.

Komisyondaki üyelerin bazıları yasakla ilgili sadece bir karar çıkmasını talep ederken, bazıları yasak için yasa çıkarılmasının gerekli olduğunu düşünüyor.

HALKIN ÇOĞUNLUĞU YASAĞI İSTİYOR

Fransız basını, bu konudaki tartışmaların komisyon içinde devam ettiğini bildirdi. Bu arada, Fransa’da yapılan son kamuoyu araştırması, seçmenlerin yüzde 57’sinin çarşafın yasaklanmasını istediğini ortaya koydu. IPSOS araştırma merkezinin anketine göre, özellikle sağcı iktidar partisinin seçmenlerinin yüzde 69’u yasaktan yana görüş bildirdi.

KADINA DA ERKEĞE DE CEZA

Daha önce yayımlanan haberlere göre, söz konusu tasarı geçerse, Fransa'da kamuya açık alanlarda peçeli çarşafla dolaşan kadınlara 750 euro; karısını ya da ailesinin diğer kadın fertlerini çarşaf giymeye zorlayan erkeklere de bunun iki katı ceza verilmesi öngörülüyor.

5 milyondan fazla Müslüman nüfusa sahip olan Fransa, Avrupa'da Müslümanların en kalabalık olduğu ülke konumunda bulunuyor. Fransa, 2004 yılında peçe, haç ya da kipa gibi tüm dini sembolleri yasaklayan bir kanunu yürürlüğe sokmuştu.

Haberin Devamı