Dünya Fransa'da PKK operasyonu

Fransa'da PKK operasyonu

Paylaş
Fransa'da PKK operasyonu

Fransa'da Paris yakınlarında bulunan Villiers le Bel ve Evry banliyölerindeki Kürt derneklerine eşzamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında PKK'nın kasası Nedim Seven'in de bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı

Bu ay yapılacak ve Seven’le birlikte 18 sanıklı büyük PKK davası öncesinde artan operasyonlar sebebiyle çıkan olaylarda da 14 kişi gözaltına alındı. Baskınlar nedeniyle her iki banliyö şehri de savaş alanına döndü. Olaylarda 5’i ağır olmak üzere 10 kişi yaralandı. Tren garı işgal edildi, toplu ulaşımda büyük aksamalar yaşandı, çöp konteynerleri ateşe verildi. PKK’lıların karşı koyması nedeniyle tam beş saat süren Villiers le Bel’deki operasyona yaklaşık 40 polis aracı, 1 helikopter ve çok sayıda itfaiye aracı katıldı. Baskınlar sırasında güvenlik güçlerinin plastik mermi kullandığı öne sürüldü. 2007 yılındaki banliyö isyanlarından bu yana ilk kez bu kadar geniş çaplı bir polis operasyonu yapıldığı söylendi.

Haberin Devamı

>> FRANSA'DAKİ PKK DAVASI NASIL BAŞLADI?

Dernekler önünde toplanan Kürtlerle polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Bölge halkı şaşkınlıkla olayları izlerken, bölgedeki banliyö tren duraklarında yolcular, ‘Bu durakta inmeyin’ diye uyarıldı.

ERMENİSTAN'A KAÇACAKTI

Gözaltına alınan isimler arasında Nedim Seven, Bülent Atmaca, Gülay Aydemir, Ayhan Tayfur, Rahmi Arık ve soyadları bilinmeyen Deniz ve Halil adlı iki kişi bulunuyor. PKK’nın Avrupa’daki kasası olarak bilinen Nedim Seven, 23 Şubat 2007’de, teröre mali kaynak sağlamak, organize suç ve kara para aklamak suçlarından mahkemeye çıkarılmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Bir süre sonra izini kaybettiren Seven, Ermenistan’a kaçma hazırlığı yaptığı sırada Roma’da yakalanmış, ardından da Fransa’ya iade edilmişti.

Haberin Devamı

Nedim Seven, konuşmacı olarak davet edildiği, 30 Mayıs günü Fransız Ulusal Meclisi’nde düzenlenen “Kürt sorununa hangi politik çözüm?” başlıklı konferansa, parlamento girişinde polis engeline takıldığı için katılamamıştı. Seven hakkında Türkiye’nin de iade talebi bulunuyor.

2005 yılından bu yana sürdürülen operasyonlarda gözaltına alınan PKK’lı sayısı 150’yi aştı. Aralarında Nedim Seven’in de bulunduğu 18 PKK’lı hakkındaki toplu dava ise 20 Haziran’da görülmeye başlanacak.

Hürriyet

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer5541","5541","201106","5541-10.jpg");