Dünya Fransa'da yeni göçmen skandalı

Fransa'da yeni göçmen skandalı

Paylaş
Fransa'da yeni göçmen skandalı

Ülkesinde yaşayan göçmen kökenli çocukların 3'te 2'sinin okulu diplomasız terk ettiklerini iddia eden Fransa İçişleri Bakanı, İstatistik Kurumu tarafından yalanlandı

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin hükümetteki ‘en yakını’ olarak bilinen İçişleri Bakanı Claude Gueant, 22 Mayıs'ta bir radyoda yaptığı açıklamada, Fransa'da okullarda başarısız olan öğrencilerin 3'te 2'sini göçmen çocuklarının oluşturduğunu iddia etmişti. Bu iddiayı 25 Mayıs'ta Ulusal Meclis genel kurulunda da tekrarlayan Gueant, ifadelerinin temelinde Fransız Devlet İstatistik Kurumu I Fransız Devlet İstatistik Kurumu’nun (NSEE) 1995 yılı verilerinin bulunduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

Sol muhalafet partileri, medya ve emek sendikaları, "aşırı sağcı seçmene hoş görünmek için yabancı göçmenlerin hedef gösterildiğini" savunarak bu ifadeleri eleştirmişlerdi. Tepkiler karşısında ilk haftalarda sessiz kalmayı yeğleyen INSEE, kurum çalışanlarını temsil eden emek sendikaları ve medyanın baskısı üzerine dün bir basın açıklaması yayımlamak zorunda kaldı.

Yapılan açıklamayla, verilerin İçişleri bakanı tarafından çarpıtıldığını itiraf eden INSEE, Fransa'da göçmen çocukları arasında okulları diplomasız terk etme oranının bakanın iddia ettiği gibi 3'te 2 değil, sadece yüzde 16 oranında olduğunu bildirdi.

INSEE, Fransız Maliye Bakanlığı'na bağlı çalışıyor.

(ntvmsnbc)