Ekonomi Fransa'ya 'Nutella Vergisi' geliyor

Fransa'ya 'Nutella Vergisi' geliyor

Paylaş
Fransa'ya 'Nutella Vergisi' geliyor

Fransa, Nutella'nın hazırlanışında kullanılan palmiye yağına uygulanan vergiyi yüzde 300 oranında artırmaya hazırlanıyor

Palmiye yağının "sağlık ve çevre için zararlı" olduğu gerekçesiyle daha fazla vergilendirilmesini öngören bir önerge Fransız Senatosu Sosyal İşler Komisyonu'nda oy çoğunluğuyla kabul edildi.

Fransız medyası, işin içinde ülkenin en popüler gıdaları arasında yer alan Nutella olunca oylamaya geniş yer ayırdı. Medya, haberi "Nutella Vergisi" başlığıyla aktarıyor.

Senato Sosyal İşler Komisyonu tarafından kabul edilen önerge, çok sayıda gıdanın hazırlanışında kullanılan palmiye yağına uygulanan verginin gelecek yıldan itibaren yüzde 300 oranında artırılmasını öngörüyor. Bu da şu anda 1 tonu için 98.74 Euro olan palmiye yağı vergisinin yaklaşık 300 Euro'ya çıkacağı anlamına geliyor. Bu yeni vergi yürürlüğe girerse, tüketici 5 kiloluk bir Nutella için en az 30 cent daha fazla ödemek zorunda kalacak.

Ancak Senato yetkililerine göre, önerge tüketiciyi değil gıda-tarım endüstrisini hedef alıyor. Önergeye öncülük eden senatörlere göre, yeni vergi gıda-tarım endüstrisini palmiye yağı yerine başka yağlar kullanmaya mecbur kılacak. Aynı senatörler palmiye yağının toplum sağlığına zararı nedeniyle, önergenin 2013 yılı Sosyal Sigorta Bütçesi Finansmanı yasası kapsamında hazırlandığını bildirdiler.

OBEZİTEYE NEDEN OLUYOR


Palm yağları yüksek miktarda doymuş yağ içerdiği için obezite ve kalp-damar hastalıklarına neden oldukları belirtiliyor. Bu yağların üretiminin hammaddesi olan palmiye ağalarının yetiştirilmesi için özellikle Maleyza, Endonezya, Batı ve Orta Afrika'da ormanların tahrip edilmesi de "çevre felaketi" olarak gösteriliyor.

KİŞİ BAŞINA TÜKETİM 2 KİLO

Fransa gıda amaçlı olarak yılda 126 bin ton palmiye yağı tüketiliyor. Kişi başına tüketimin yaklaşık 2 kilo olduğu bu yağlar, Nutella dışında çok sayıda bisküvi ve çocuklara yönelik gıdanın hazırlanışında kullanılıyor. Nutella geçen yıl Fransa'da 1 milyar Euro'luk satış gerçekleştirmişti.

Senato Sosyal İşler Komisyonu'ndan geçen "Nutella Vergisi" önergesinin 12 Kasım'da genel kurulda oylamaya sunulması bekleniyor.

NTVMSNBC

Haberin Devamı