Pazar Postası Fransız diyetiyle kalıcı incelik
Paylaş
Fransız diyetiyle kalıcı incelik

Fransız diyetiyle kalıcı incelik

Dünyaca ünlü ekmek, peynir, şarap ve kruvasanlarını bolca tükettikleri halde ince ve sağlıklı kalmayı başaran Fransızlar’ın beslenme sırları herkesin merakı! İnce bedenleri ve kendilerine has şıklıklarıyla tüm dünyada imrenerek bakılan Fransız kadınlarının beslenme sırları Dukan Diyeti adlı kitapta gözler önüne serildi. Dr. Pierre Dukan tarafından hazırlanan kitapta aç kalmadan kilo vermek ve inceliği muhafaza etmek için tüyolar yer alıyor...

Esra Savaş

esra.savas@posta.com.tr

Şişmanlığa çözüm bulmak için tıp dünyasında uzmanlar çok sayıda kitap ve diyet listeleri hazırladı ve hazırlamaya da devam ediyor. Bunlar arasında biri var ki; 20 farklı ülkede uygulanmış ve 10 dile çevrilmiş. Çok sayıda uzman dünyadaki kilo sorununu ortadan kaldırabilecek yöntemin bu olduğu görüşünde birleşiyor. Siz de kilolarınızdan şikayetçi olduğunuz halde umutsuzluğa kapılıp “ne yapsam kilo veremiyorum” diyenlerdenseniz bu yazı size göre. Bu arada özellikle hamilelikte alınan fazla kilolar ve doğum sonrası bir türlü verilemeyen bölgesel yağlar, Dukan diyeti ile verilebiliyor. ..

Fransa’nın en ünlü beslenme uzmanlarından biri olan Dr. Pierre Dukan’ın yazdığı kitapta egzersiz yapmadan yüksek miktarda protein tüketerek kilo verilebileceği iddia ediliyor. Sınırsız protein tüketip aç kalmadığınız ve az miktarda yağ kullandığınız için vücut, mevcut yağ depolarını harcamaya başlıyor. Dukan diyetinin temelinde bir plan var. Bu plan, kişilerin hayatlarının sonuna kadar bırakmayacakları dört aşamaya dağılmış ve giderek hafifliyor. Dukan diyeti kişinin kilo vermesi ve inilen kilonun korunması amacıyla birbirini takip eden dört diyetten oluşuyor. Dört ayrı diyetin ilk hedefi hızlı bir başlangıçla moral verecek kadar kilo kaybı. Daha sonra hedeflenen kiloya kadar inmeyi sağlayan düzenli zayıflama. Verilen her kilo başına 10 gün olarak basit bir hesaplamayla belirlenen sürede sabitlenmesi. Sonuncusu ise basit ve çok etkili üç kurala yaşam boyu uyularak kilonun mutlak korunmaya alınması. Bu kurallar ise; proteinli perşembeler, asansör kullanımını bırakmak ve 3 çorba kaşığı yulaf kepeği.

Dukan diyetinde muhakkak yapmanız gereken ise günde en az iki litre su içmek. Su içmek vücudu protein atıklarından temizlemek açısından önem taşıyor. Dukan diyeti başlıca 4 adımdan oluşuyor. Birinci aşama ‘atak evresi’. Yani bir anlamda saldırı. Bu evrede karbonhidrat alınmazken yüksek protein alınıyor. Atkins ve South Beach diyetlerinden de daha katı kuralları var. Doktor Dukan, toplamda 72 tane yüksek proteinli besin listelemiş, yiyeceğiniz şeyleri onlar arasından seçebiliyorsunuz. Seçtiğiniz proteinlerde yağ oranının yüzde 10’u geçmemesi gerekiyor. Mesela tavuğun derisi veya yağlı biftek olmaz. Ama yumurta, yağsız hindi, tavuk veya her türlü balık serbest. Dana ve sığır eti biftek, fileto, kıyma olarak tüketilebiliyor. En fazla yüzde 10 yağ içeren et yapışmayan bir tavada, fırında ya da ızgarada pişirilebiliyor. Tavuk ya da hindi eti de diyete uygun. Dr. Dukan kitabında hindi fümenin, tavuğun göğüs etinin rahatlıkla yenilebileceğini söylüyor. Tüm deniz ürünleri ve balıklar da diyete uygun gıdalar arasında yer alıyor. Buharda pişirilmiş, ızgara ya da tütsülenmiş her türlü deniz ürününü yiyebilirsiniz ancak yağlı ve konserve olanlardan uzak durmanız gerekiyor.

Beş günlük saldırı aşamasını geçtikten sonra şimdi asıl kilo vereceğiniz bölüme geliyorsunuz. İkinci aşama olan ‘seyir evresi’: Yani hedeflenen kiloya ulaşmada kesin bir alternatif protein diyeti ile devam eden bir süreç. Bu süreçte hedeflediğiniz kiloya ulaşmak için diyete ara vermiyorsunuz. Mönünüzde ise birinci aşamadaki proteinlere ek olarak çiğ ya da pişmiş olarak sebze tüketebiliyorsunuz. Örneğin domates, salatalık, brokoli, ıspanak, pırasa, lahana, kereviz, mantar, patlıcan, biber, havuç, her türlü yeşillik. Ancak nişasta içeren patates, pirinç, mısır, bezelye, fasulye, mercimek gibi gıdalar tamamen yasak. Sebzeleri de tıpkı etlerde olduğu gibi mutlaka yağsız pişirmeniz gerekiyor. Dukan kitabında yiyebileceğiniz 18 tane sebzeyi listelemiş. Bir sonraki adım ‘güçlendirme evresi’. Bu evrede vücudun hızı zayıfladıktan sonra son derece yüksek olan yeniden kilo alma eğilimini engellemeye odaklı bir sistem uygulanıyor. Bu adımda karbonhidratlar belli sınırlar dahilinde ekleniyor. Mesela günde bir meyve, haftada 1-2 bol nişastalı bir besin, günde 2 dilime kadar esmer ekmek veya bir dilim peynir. Güçlendirme evresinin ilk yarısında haftada bir kez istediğiniz gibi bir öğün hazırlama izniniz var. İkinci yarısındaysa haftada 2 kez ödül yemeğine hak kazanıyorsunuz. Bu evrede günde 25 dakika yürüyüş yapmanız tavsiye ediliyor.

Son adım ise ‘koruma evresi‘. Son olarak zayıfladıktan sonra verilen kiloların korunması için fazla zorlayıcı olamayan ama mutlaka uygulanması gereken kurallar var. Artık karbonhidratlara geri dönebiliyorsunuz; daha doğrusu istediğinizi yemeye. Ancak her perşembe, sıfır karbonhidrat-bol proteinli bir gün geçiriyorsunuz. Haftalık ritmin etkin olması açısından perşembe olması önemli. Bu programda öğrendiklerinizi uygulayın. Aksi takdirde er ya da geç vermiş olduğunuz kiloları geri alırsınız.

Mucizevi zayıflama tüyoları

SOĞUK YİYECEKLERİ OLABİLDİĞİNCE SIK YİYİN / Soğuk bir biftekle sıcağın kalorisi aynıdır. Ancak soğuk biftek yediğinizde 37 derece olan vücut sıcaklığınızda onu yakmak için harcadığınız kalori, sıcak yediğinizde olduğundan daha fazladır.

SOĞUK İÇECEKLER İÇİN / 4 derecedeki buzdolabından alarak içtiğiniz iki litre suyun vücut sıcaklığınıza uyum sağlaması için bile 60 kalori harcayabilirsiniz.

BUZ EMİN / Buz emme alışkanlığı edindiğinizde ve buzu çeşitli aromalarla tükettiğinizde 60 kalori kaybediyorsunuz.

SOĞUK DUŞLA ZAYIFLAYIN! / 25 derecelik suyun altında vücudunuz iki dakikada yaklaşık 100 kalori harcar! Soğuk duşun altında saçlarınızı ıslatmadan kan dolaşımınızı artırarak 3 km’lik yürüyüşte harcadığınız kaloriyi harcayabilirsiniz.

YÜRÜYÜN / Egzersiz amaçlı yapılan yürüyüş kalori yakarak kilonuzu korumaya yardım eder.

MÜMKÜN OLDUĞUNCA AYAKTA DURUN / İki bacağınıza eşit yük vererek dik pozisyonda ayakta durmak harcadığınız enerjiyi artırır, metabolizmayı hızlandırır.

HER YEMEKTE SU İÇİN / Çocukluğumuzda duyduğumuz ‘yemek yerken su içme!’ nasihatını unutun. Yemek yerken su içmek mideyi şişirir ve doygunluk hissi yaratır. Alınan besinleri sulandırır, emilimini kolaylaştırır.

Önemli uyarılar!

Dukan diyet listesini uygulamaya başladığınız andan itibaren her gün sabah öğlen ve akşam öğünlerinde mutlaka üç yemek kaşığı yulaf kepeği yemeniz gerekiyor!

-Bu diyet çok az tuz içeriyor. Çünkü tuz, yemeklerin tadını artırmak için eklenir ve iştahı açar.

- Doygunluk hissi ağızdan alınan tatla ilişkilidir. Yemek yerken yediğiniz şeyi düşünün ve onun her anından tat almaya bakın. Soslar kilo verme diyetlerinde büyük bir sorundur. Öte yandan son çalışmalar tat alma duygusunun doygunluk hissi yaratmada etkili olduğunu gösteriyor. Tercihen yemeğin başında zencefil, karanfil, zerdeçal, anason gibi bazı güçlü lezzet veren baharatları yerseniz iyi olur.

Dukan’dan salatalarda kullanabileceğiniz sos tarifi!

Az yağlı doğal bir yoğurt seçin. Silme bir çorba kaşığı Dijon hardalı ekleyin. Karışımı mayonez kıvamına gelene kadar çırparak kabartın. Daha sonra içine biraz sirke akıtıp tuz, karabiber ve çeşitli otlar ekleyerek yeniden karıştırın.

Bu yazı 27 Şubat 2011 tarihli Pazar Postası'ndan alınmıştır

3

Haberin Devamı