Pazar Postası Fransız Sarayı'nda bir gün...
Paylaş
Fransız Sarayı'nda bir gün...

Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, Beyoğlu'ndaki ikametgahı olan Fransız Sarayı'nı ve İstiklal Caddesi girişinde bulunan Fransız Kültür'ü mesken edinen bir dizi projeyi hayata geçiriyor. Fransız kültürünü Türkler'e daha iyi anlatabilmeyi amaç edinen bu projeleri Başkonsolos Muriel Domenach'ın kendisinden dinledik...

YAZI: BETÜL KABAHASANOĞLU

Haberin Devamı

Fransız Sarayı’nda gerçekleştirilecek etkinliklerin ilki Kültürel Miras Günleri çerçevesinde sarayın kapılarının bir günlüğüne halka açılması olacak. Fransa’da 30 yıldır uygulanan ve 50 kadar ülkeye yayılmış bir gelenek bu. Kültürel, tarihe dayalı mirası vatandaşların benimsemesini sağlamak, tanımayanlara tanıtmak olan ve bu sene 19 Eylül’de yapılan uygulama çerçevesinde Fransa’da yaklaşık 17.000 mekan halkın ziyaretine açılıyor.

Bunlar arasında Elysee Sarayı, senato binası, dışişleri bakanlığı ve müzeler bulunuyor. Başkonsolos Domenach “İstanbul’daki Fransız Sarayı da Pera’daki diğer saraylar gibi Beyoğlu’nun tarihinin bir parçası. Sarayın kapılarını ziyarete geçen yıl açtık. Daha önce bu sarayın girişi İstiklal Caddesi üzerindeydi. Eşimin son Osmanlı Fransız Büyükelçisi olan büyük büyük babası zamanında şimdiki girişi inşa ettirmiş.

Haberin Devamı

Ancak bu giriş biraz içerde ve insanlar arkasında ne olduğunu merak ediyorlar.” diyor ve devam ediyor: “Kapının arkasında 4 mekan var. İlki, resepsiyonların düzenlendiği bu saray. Burada 19. yüzyıl’a ait tablolar, antika ve modern parçalar, eski büyükelçilerin portreleri yer alıyor. Sarayda 19 Eylül için Fransız protokolüne göre bir masa düzeni hazırlayacağız.

Fransız usulü servis nasıl yapılır gösterebilmek için. İkinci görülmeye değer yer bahçe. Yunan ve Roma antikiteleri (antik eserleri), Osmanlı ordusunun ıslahı için çalışmalar yapan Fransız asker Humbaracı Ahmet Paşa’nın büstü, eşimin büyük büyük annesi olan son Osmanlı Fransız Büyükelçisi’nin eşi Gabrielle Bompard için son halife Abdülmecid tarafından yaptırılan çeşme bahçede bulunan eserler...

Fransız Sarayı’nın bünyesinde şu anda okul olarak kullanılan eski mahkeme binası var. Bunun dışında bir de normalde sadece pazar günleri ziyarete açık olan kilise 19 Eylül’de ziyaret edilebilecek. Bu kilisenin rahipleri Fransisken. Bu rahiplerin özelliği İslamiyete çok açık bir Hıristiyan inanışa sahip olmaları. ‘Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü’, Fransız Sarayı’nı ziyaret sırasında görülebilecek olan 4’üncü mekan. Enstitü tarihi bir binada ve Türkiye’deki Fransız arkeologlara destek vermiş bir kurum.”

Haberin Devamı

Fransa İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach’ın çevre konuları ve iklim değişikliğine karşı yürütülen çalışmalar konusundaki hassasiyeti bu yılki Kültürel Miras Günü’nün temasını oluşturuyor. “Kasım sonunda Paris, 195 ülkenin katılımıyla çevre ve iklim değişimi sorunlarına ışık tutmayı hedefleyen, şimdiye kadar yapılmış en büyük konferansa, ‘Paris 2015 İklim Konferansı’na ev sahipliği edecek.

Biz de burada iklim değişikliği üzerine fotoğrafları olan sanatçı Yann Arthus Bertrand’ın ‘İklim Değişikliğine Karşı 60 Çözüm’ isimli sergisiyle katkıda bulunacağız. Saray içinde de çevre bilincine dikkat çekmek için ‘yeşil’ bazı değişiklikler yapacağız. Çünkü ‘yeşil saray’ olmak istiyoruz. Bundan böyle Fransız Sarayı’nda çöpler için ayrıştırma yapılacak. Biyoçeşitliliğin sürmesini sağlayacak en önemli canlı türü arılar olduğu için biz de sarayın bahçesine arı kovanları koyup, bal üreteceğiz.” diyor Başkonsolos Domenach...

Haberin Devamı

Başkonsolos Muriel Domenach’ın “Fransız Sarayı’nın kapılarını, Beyoğlu’nun mirasına ait olduğuna şahitlik etmek adına halka açıyoruz” dediği bu günde konsolosluk personeli ve Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri, dileyenlere sarayı tanıtacaklar. Ziyaretçilere bir de rehber kitapçık verilecek. Güvenlik sebebiyle bu ziyaret için kayıt yaptırmak şart...

Kayıt için, konsolosluğun internet sitesi http://www.consulfrance-istanbul.org ve Facebook sayfasını takip edebilirsiniz: https://www.facebook.com/consulatfrance.istanbul

Eğlenceli etkinlikler ve yeni bir mekan

İstanbul İstiklal Caddesi’nde bulunan Fransa Başkonsolosluğu’nun girişindeki kafe yenileniyor. ‘Bistro Français’ adıyla hizmet vermeye başlayacak kafe daha ‘Fransız’ ve daha kültürel bir mekan olmak üzere değişiyor. Ağırlıklı olarak Fransız mutfağı, Fransız müziği olacak, isteyenler için Fransız şarapları ikram edilecek ve en önemlisi kafeyi yönetenler Türk asıllı Fransız vatandaşları olacak. Bu kişiler yüzde 100 Fransız ve yüzde 100 Türkler ve bu sayede hem bir Fransız’ın hem de bir Türk’ün beklentilerini biliyorlar. ‘Bistro Français’ ve Fransız Kültür bundan böyle daha çok sinerji içinde olacak. Bistro kelimesi Rusça ‘bistra’ yani ‘çabuk’ kelimesinden geliyor. Servisin de ‘çabuk’ olacağı kafenin terası 14 Eylül’de açılıyor.

Haberin Devamı

***

Sinema aktivitesi başlıyor. Başka Sinema’yla ortaklaşa bir program yürütülüyor ve artık haftanın üç günü sinema gösterimleri olacak. Bu sinema gösterimlerinde Fransız kültürünü yansıtan, hem büyükler için hem de çocuklar için filmler izlenebilecek.

***

Entellektüellerle bir konferanslar dizisi gerçekleştirilecek. İlk konferansın konusu Ortadoğu’da Hıristiyanlar’ın yaşadığı sıkıntılar üzerine olacak. Metis Yayınları’ndan ‘Kayıp Şark’ın Peşinde’ adlı kitabı çıkan ünlü İslam uzmanı Olivier Roy konuk olacak. Olivier Roy, gazeteci Ruşen Çakır ile konferans verecek. Sosyolog Nilüfer Göle’yle birlikte tümüyle olumlu bir perspektiften Avrupa’daki Müslümanlar’la ilgili bir konferans gerçekleştirilecek.

***

Etkinlikler dizisinin en ‘tatlı’ üyesi ‘pastacılık günü’ (Journee de la Pâtisserie). 10 Ekim’de Fransız Sarayı’nda Fransız ve Türk pasta ve tatlı markalarıyla ortaklaşa yapılacak. Fransa’dan pasta ustaları gelecek. Ziyarete gelenlere hem Fransız pastacılığı tanıtılacak hem de Türk tatlıları ikram edilecek.

***

Ekim ayında ayrıca bir Fransız müzikleri festivali yapılacak. Modern müzikler olacak bunlar. Bir de lezzet haftası gerçekleştirilecek. Ondan sonra da tabii Sevgililer Günü etkinliği geliyor...