Huban Ayşem Fransızlar bile bunlara 'Fransız'
HABERİ PAYLAŞ

Fransızlar bile bunlara 'Fransız'

Haberin Devamı

Paris’te 325 yıl önce bir köprüye gömülmüş hazine olduğunu... Amerika’nın bağımsızlık simgesi ‘Özgürlük Anıtı’ndan Paris’te üç tane bulunduğunu... Dört adet fenerin her gece gizlice on metre uzadığını biliyor muydunuz? Bilmiyor olabilirsiniz... Çünkü çoğu Fransız da bu konularda aynen ‘Fransız’!!!

New York’un simgesi Paris’ten
Paris’e ilk defa gelen herkes, Seine Nehri’nde tekneyle gezerken aynı tepkiyi veriyor; “Özgürlük Anıtı’nın sahtesi mi bu?”... Hayır, Paris’tekiler sahte değil, aksine orijinal! New York’un simgesi ‘Özgürlük Anıtı’ Fransızlar tarafından yapılıp deniz yoluyla 1885’te New York’a hediye olarak gönderilmiş. Yani Amerika’daki heykel aslında ‘Made in France’! 1889’da Fransızlar, Seine Nehri’nin üzerindeki minik ‘Kuğu Adası’nın ucuna ufak bir ‘Özgürlük Anıtı’ daha yapmışlar. Paris’teki ikinci ‘Özgürlük Anıtı’ 1906’da Luxembourg Bahçesi’ne konulmuş. Paris’te çok az kişinin bildiği bir ‘Özgürlük Anıtı’ daha var... Ama onu görmek zor!!! Bu anıt, St. Germain bölgesindeki Croix Rouge Meydanı’nda bulunan demir Sentor (yarı insan yarı at) heykelinin göğüs kısmında. Büyüklüğü ise avuç içi kadar! Sentor ünlü heykeltıraş Cesar’ın (1921-1998) eseri. Sentor 1985’te Croix Rouge Meydanı’na konulmuş.

Asansörlü fenerler
Evet, Paris’in Voltaire ve Louvre kıyılarını birbirine bağlayan Pont Carrousel’in (Carrousel Köprüsü) dört köşesinde bulunan fenerler sihirli mi? Bu soru size komik gelebilir. Gündüz 12 metre uzunluğunda olan fenerler gece 22 metreye çıkıyor. Sordum, soruşturdum. Herkes durumun farkında ama kimse nasıl olduğunu bilmiyor! Bu yüzden fenerlerin sihirli olduğuna dair söylentiler bile var!!! Öğrendim ki; ortada ne sihir var ne de keramet... Fenerlerin içinde bir asansör sistemi bulunuyor. Gece olup fenerler yanınca asansör sistemi devreye giriyor, içerde saklı duran 10 metrelik ek direği devreye sokuyor, fenerleri yükseltiyor. Böylece, hem köprü aydınlanıyor hem de fenerler yüksekte olduğu için Louvre Sarayı’nın görüntüsünü bozmuyor. Ne fikir ama! Üstelik bu sistem 1940’da uygulanmaya başlamış. Bizde olsa ‘manzarayı bozuyor’ diye fenerler sökülürdü!



Köprüdeki hazine
Rue du Bac (Bac Sokağı) ile Jardin de Tuileries’yi (Tuileries Bahçeleri) Seine Nehri üzerinden birbirine bağlayan Pont Royal’in (Kraliyet Köprüsü) gövdesinde bir hazine saklı! Kral 14. Louis, 25 Ekim 1685’te köprü inşası sırasında biri altın 12’si gümüş, 13 kraliyet madalyasını ahşap bir kutuya yerleştirip köprünün Jardin de Tuileries’e yakın ayağındaki taşlardan birinin altına koydurmuş. 17. yüzyıldan beri hazine orada.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder