Yaşam FSM'de 'cennet ağacı' büyütü

FSM'de 'cennet ağacı' büyütü

Paylaş
FSM'de 'cennet ağacı' büyütü

İnatçı yapısıyla birbirinden ilginç ortamlarda yetişebilen ağaç bu kez de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde ortaya çıktı

İnatçı karakteriyle akla gelmeyecek ortamlarda yetişen Ailanthus Altissima Ağacı (Kokarağaç / Cennet Ağacı) son olarak Fatih Sultan Mehmet Köprüsü üzerinde görüntülendi.

Haberin Devamı

Anavatanı Kuzey Avustralya, Güney ve Doğu Asya olan Cennet ağacının köprü üzerinde nasıl yetiştiği bilinmiyor. İstanbul Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez tarafından tesadüfen fark edilen ağaç, Üzmez’i de sürücüleri de hayrete düşürdü.

Üzmez yaptığı açıklamada “Egzoz gazı ve rüzgâra maruz kalmasına rağmen köprü üzerinde görülen Ailanthus Altissima ağacının inatla hayata tutunması, tek başına da olsa şehrin kirli havasını temizlemeye bir nebze katkıda bulunmaktadır” dedi.

AİLANTHUS ALTİSSİMA

Kokarağaç / Cennet Ağacı’nın dünyada 7 türü bulunuyor. Çok hızlı büyür, güçlü kök ve kütük sürgünü yapar. Sıcak ve güneşli yamaçları sever, kuru, kalkerli ve normal topraklarda yetişebilir. Ekstrem kent iklimine dayanır.

Haberin Devamı

Kışın yaprağını döken ağaçlardır. Genellikle 13-41 yaprakçıktan oluşan sarmal diziliş gösteren yaprakları vardır. Çiçekleri büyük bir salkım halinde toplanmışlardır meyveleri önce yeşil, olgunlaştıktan sonra kırmızı renklidir.

Genelde toprak erozyonu kontrolünde, yol/demiryolu şevlerinin tutulmasında, büyük kentlerin kirli havasında, endüstri bölgelerinde kullanılır.

(Hürriyet)