Gündem "Furkan sadece ABD vatandaşıydı"

"Furkan sadece ABD vatandaşıydı"

Paylaş
"Furkan sadece ABD vatandaşıydı"

"Furkan sadece ABD vatandaşıydı"

Gazze'ye yardım götürürken konvoydaki ‘Mavi Marmara' gemisine İsrail komandolarının yaptığı baskında yaşamını yitiren 9 kişiden lise öğrencisi 19 yaşındaki Furkan'ın babası Yrd.Doç.Dr. Ahmet Doğan, “Oğlum, geçen yıl Türk vatandaşlığından çıkmıştı, sadece ABD vatandaşıydı. ABD neden sahip çıkmıyor, FBI bu olayı neden araştırmıyor?” dedi.

Haberin Devamı

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Ahmet Doğan, oğlu Furkan'ın ABD'de doğduğunu ve bu nedenle de Amerikan vatandaşı olduğunu söyledi. Anne baba Türk olduğu için Türk vatandaşı olarak nüfusa kaydedilen oğlunun geçen yıl 18 yaşına gelince başvurup Türk vatandaşlığından çıktığını belirten Yrd.Doç.Dr. Ahmet Doğan, “Bazı gazetelerin ve televizyonların söylediği gibi Furkan çifte vatandaş değildi. Türk vatandaşlığından çıkmıştı, sadece ABD vatandaşıydı” dedi.

"ABD FURKAN İÇİN İSRAİL'DEN HESAP SORSUN"

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Doğan, oğlu Furkan'ın kimlik olarak sadece vatandaşı olduğu ABD'nin pasaportunu taşıdığını, bu nedenle yapılabilecek her şeyi ABD'nin yapması gerektiğini söyledi. Furkan’ın Gazze dönüşü, ABD'ye gitmeyi planladığını belirten Yrd.Doç.Dr. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Furkan, ‘Mavi Marmara' gemisine binerken ABD pasaportu taşıması ve Amerikan vatandaşı olmasına güveniyordu. Biz endişelerimizi dile getirince ben ‘Ben Amerikalı'yım, bana bir şey yapmazlar’ diye güvenerek gitti. Yani ABD vatandaşlığına güvendi. Ama gemide Adli Tıp raporlarına göre çok yakından ateş edilerek öldürülmüş. Bu da İsrailli askerlerin ne kadar acımasız olduklarını ve sivillere nasıl davrandıklarının göstergesi.”
Şimdi oğlunun hakkını aramak için ABD’nin harekete geçmesini isteyen Yrd.Doç.Dr. Ahmet Doğan, “Bu ülkenin kendi vatandaşları için FBI kanalıyla soruşturma yaptığını biliyoruz. FBI bizim çocuğumuzla ilgili soruşturma açsın. ABD’nin İsrail’den hesap sormasını bekliyoruz” dedi.

“İKİ KEZ ARADILAR”

Yrd.Doç.Dr. Ahmet Doğan, oğlu Furkan'ın cenazesinin cenazesinin Türkiye’ye getirilmesinden, toprağa verilmesine kadar geçen sürede ABD Büyükelçisi ve konsolos tarafından telefonla 2 kez arandıklarını anlattı. ABD'li bu iki yetkilinin başsağlığı dileğinde ve kendisine “Bir isteğiniz olursa haber verin” dediğini kaydeden Yrd.Doç.Dr. Ahmet Doğan, “ABD Büyükelçiliği'nden bundan sonra yapılacaklar ve atılacak somut adımlarla ilgili bilgi verilmesini istedik. Şu ana kadar bir dönüş olmadı, bilgi verilmedi” dedi.

Haberin Devamı

Oktay ENSARİ/KAYSERİ, (DHA)