Spor Futbolda teknoloji tartışması

Futbolda teknoloji tartışması

Paylaş
Futbolda teknoloji tartışması

Almanya-İngiltere ve Arjantin-Meksika maçlarındaki hakem hataları, futbolda teknolojiden yararlanılmasıyla ilgili tartışmalar yeniden başladı

Kupada dün oynanan ilk maçta İngiliz Frank Lampard’ın 38. dakikada takımı Almanya’ya karşı 2-1 yenikken attığı şutta topun kale çizgisini geçtiği görüldü, ancak Uruguaylı hakem Jorge Larrionda, topun kale çizgisini geçmediğine karar verdi ve bu pozisyonda gol kararı çıkmadı.

Maçı 4-1 Almanya kazandı ve İngiltere kupadan elendi.

TEVEZ'İN OFSAYT GOLÜ

Dünkü Arjantin-Meksika maçında da skor 0-0 devam ederken, Arjantinli Carlos Tevez net bir şekilde ofsayt pozisyonundayken Messi’den gelen topu kafayla kaleye gönderdi ve maçın İtalyan hakemi Massimo Rosetti, yardımcısına danışarak golü verdi.

Top Tevez’e gönderildiğinde, Tevez ile kale çizgisi arasında hiç rakip oyuncu bulunmuyordu ve bariz şekilde ofsayt pozisyonundaydı.

Meksikalı oyuncular stattaki dev ekrandan pozisyonun tekrarını görünce uzun süre itiraz ettiler, ancak hakem kurallara uydu ve görüntülere bakarak kararını değiştirmedi.

Dünya Kupası elemelerinde İrlanda ile yapılan maçta, Fransız Thierry Henry’nin eliyle düzelttiği topun, Gallas tarafından gole çevrilmesi ve Fransa’nın 2010 Dünya Kupası finallerine gitmeye hak kazanmasının ardından futbolda hakemlerin kararlarında video görüntülerinden faydalanması konusunda tartışma başlamıştı.

FIFA'NIN KARARI BİLİNMİYOR

Tartışmalar bu 2 bariz hatanın ardından yeniden alevlendi. Henüz Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) ve futbol oyun kurallarını belirleyen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu’nun (IFAB) futbolda video görüntülerinden yararlanılmaması yönündeki kararını değiştirip değiştirmeyeceği bilinmiyor.

Son olarak 6 Martta Zürih’te yapılan IFAB toplantısında hakem kararlarında teknolojiden yararlanılması ilk kez gündeme alındı, ancak IFAB, kale çizgisine kamera yerleştirilmesi önerisini kabul etmedi. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Başkanı Michel Platini de geçen aylardaki bir açıklamasında, maçlarda video görüntülerinin kullanılmasına karşı olduğunu belirterek, "Hakemliği geliştirmenin tek yolu, görevli sayısını artırmaktır" demişti.

"BLATTER, TEKNOLOJİYİ İSTEDİĞİNDE KULLANIYOR"

Associated Press ajansının hakem hataları ve teknolojinin hakem kararlarında kullanılmasıyla ilgili haberinde, FIFA Başkanı Sepp Blatter’ın, "kendisine uygun geldiğinde" teknolojiden yararlandığı belirtildi.

Teknolojinin futbolda kullanılmasına karşı olduğu için dünkü maçlardaki hatalardan sorumlu tutulan Blatter, arkadaşlarına neler yaptığını duyurmak için "tweeter" kullandığı, ancak global futbol için gerekli adımları atmadığı için eleştirildi.

Haberin Devamı