Dünya Füze kalkanı milyarlarca euro

Füze kalkanı milyarlarca euro

Paylaş
Füze kalkanı milyarlarca euro

Lizbon zirvesinde üzerinde uzlaşılan füze kalkanı projesinin 200 milyon Euro değil, milyarlarca Euro'ya yakın olduğu belirtiliyor.

NATO'ya üye ülkeler Lizbon zirvesinde füze kalkanı sistemi için gelecek 10 yılda yaklaşık 200 milyon Euro katkıda bulunmak üzere anlaştı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, bunun üye ülkelerin vatandaşlarının güvenliğini sağlamak için küçük bir maliyet olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan NATO yetkilileri ise projenin toplam maliyetinin milyarlarca Euro'yu bulacağına dikkat çekiyor.

NATO kaynaklarına göre 28 üye ülkenin her birinin ödeyeceği yaklaşık 200 milyon Euro sadece ulusal füze ve radar sistemlerini birbirine bağlayacak komuta-kontrol ağının kurulması için harcanacak.

Projede kullanılacak radar ve füze sistemi ile füzelerinin maliyeti açıklanan rakama dahil değil.

BENZER AMERİKAN SİSTEMİ 45 MİLYAR EURO

Pentagon'un 2010 satın alma raporunda benzer bir Amerikan sisteminin değeri ise yaklaşık 45 milyar Euro olarak gösteriliyor.

Uzmanlar bunun NATO sisteminin tahmini maliyeti açısından önemli bir ipucu olduğu görüşünde.

Derin bütçe açıkları ve işsizlikle mücadele eden Avrupa Birliği için bunun çok yüksek bir maliyet olduğu yönünde eleştiriler yükseliyor.

Haberin Devamı

Türkiye ise NATO ile pazarlıklarında en azından 4 milyar dolarlık ulusal füze sisteminin maliyetinin bir kısmından kurtulmayı hedefliyor.

NTVMSNBC