Dünya 'G-8 Soçi' hazırlıkları durduruldu

'G-8 Soçi' hazırlıkları durduruldu

Paylaş
'G-8 Soçi' hazırlıkları durduruldu

Rusya'nın Soçi kentinde haziran ayında yapılması planlanan G-8 Zirvesi'nin hazırlıkları, Rusya'nın Kırım'a müdahalesi nedeniyle askıya alındı. ABD Dışişleri Bakanı Kerry de, Rusya'nın Kırım'a yaptığı müdahaleden vazgeçmemesi durumunda G-8'deki yerini kaybedebileceğini belirtti

Sanayileşmiş 7 ülkenin oluşturduğu G-7, Rusya'nın Soçi kentinden düzenlenmesi planlanan G-8 Zirvesi için yapılan hazırlıkları durdurdu. Karar, Beyaz Saray'dan yapılan ortak açıklamayla duyuruldu. G-8, sanayileşmiş yedi ülke (ABD, Almanya, Japonya, İngiltere, Fransa, İtalya, Kanada) ve Rusya'dan oluşuyor.

G-7 üyelerinin ortak açıklamasında Rusya'nın Kırım Yarımadası’na müdahalesi, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik açık bir ihlal olarak nitelendirildi. Açıklamada Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerine de uymadığı belirtildi.

Haberin Devamı



G-7 ülkeleri ve AB, Moskova'ya güvenlik ve insan hakları konusundaki kaygılarını doğrudan Kiev'le görüşmesi ve BM veya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) arabuluculuğunu kabul etmesi çağrısında bulundu. Açıklamada, “Bu çabalara da yardımcı olmaya hazırız" ifadeleri kullanıldı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya'nın gerektiğinde G-8'den çıkarılması yönündeki görüşlere ise karşı çıktı. Steinmeier, “Ben, G-8'in Batı'nın Rusya ile hâlâ dolaysız görüşebileceği tek platform olduğunu söyleyenlerdenim” dedi.
[Obama, üç Avrupalı liderle görüştü]

OBAMA 3 AVRUPALI LİDERLE GÖRÜŞTÜ

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaptı. Merkel'in görüşmede Putin'e, Rusya'nın Kırım'a müdahalesinin devletler hukukunun ihlali anlamına geldiği suçlamasında bulunduğu belirtildi.

Haberin Devamı



Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama'nın, İngiltere Başbakanı David Cameron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile yaptığı görüşmelerde de Ukrayna'nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne ilişkin kaygıların ele alındığı bildirildi. Beyaz Saray'ın açıklamasında liderlerin, Ukrayna ile Rusya arasında diyaloğun acilen başlaması gerektiğini vurguladıkları belirtildi.

NATO da Kırım'daki gelişmeleri sert bir dille kınadı. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen tarafından açıklanan ve 28 üye ülkenin onayladığı bildiride, Kırım'da Rusya'nın askeri gerginliği tırmandırmasından endişe duyulduğu belirtildi. (Deutsche Welle Türkçe)



KERRY: RUSYA G8'DEKİ YERİNİ KAYBEDEBİLİR


Bu arada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada Rusya’nın Kırım’a yaptığı müdahaleden vazgeçmemesi durumunda G8’deki yerini kaybedebileceğini belirtti. Kerry açıklamasında ayrıca Rusya’nın gerçekleştireceği müdahalenin bedelini ağır ödeyebileceğini belirterek, Rusya’ya çeşitli yaptırımların uygulanabileceği uyarısında bulundu. Rusya’nın G8 üyesi bir ülkeye uygun davranması gerektiğini de kaydeden Kerry, "Rusya eğer G8 ülkesi olarak kalmak istiyorsa bunun gerektirdiği gibi davranmalıdır" dedi.

Haberin Devamı