Ekonomi G20 korkutmadı dünya nefes aldı

G20 korkutmadı dünya nefes aldı

Paylaş
G20 korkutmadı dünya nefes aldı

G20 zirvesinden bankalara sıkı kurallar getirecek kararların çıkmaması piyasaları rahatlattı

Haftaya pozitif başlandı

Haberin Devamı

G20 zirvesinden bankalar konusunda acil adım atılmayacağının anlaşılması, küresel piyasaların haftaya pozitif başlamasına neden oldu. Türkiye de bu pozitif havadan olumlu etkilendi. Ancak terör olaylarındaki artış ve siyasi belirsizlik iç piyasadaki hareketler üzerinde baskı yarattı.

Dünya borsalarındaki çıkışı takip eden İstanbul Borsası dün 568 puan yükselişle 56.433 puana ulaştı. Hisse senetleri yüzde 1 değer kazandı.

Faizler cuma günkü seviyede

Döviz piyasasında ise hareket sınırlı düzeyde kaldı. Geçen hafta 1.58’e kadar yükselen dolar kuru dün Kanada’daki G20 zirvesinin yarattığı pozitif havanın etkisiyle haftaya 1.57 liradan başladı.

Bu seviyelerin altına inmekte zorlanan dolar kuru günü 1.5700 TL’den tamamlarken, euro ise 1.9440 TL’den kapandı. Bono faizleri de cuma günkü seviyelerin hafif altında kaldı. Piyasanın gösterge faizi yüzde 8.76 seviyesine indi.

Haberin Devamı

Sonuç beklentinin üzerinde

Dün, iç piyasada gündemin zayıf olduğunu bu yüzden global piyasaların takip edildiğini söyleyen para yöneticileri G20’den bankalarla ilgili katı karar çıkmamasının moralleri düzelttiğini vurguladı.

Bir bankanın fon yöneticisi, “Korkulan olmadı hatta beklenenden daha iyi oldu ve bankalara sermaye yeterliliği konusunda zaman tanındı. Bu, global piyasalarca olumlu algılandı. Ama mevcut hareketler çok güçlü değil” değerlendirmesinde bulundu.

Dünya borsaları da yükseldi

G20 zirvesinden çıkan kararlar uluslararası borsalarda da az da olsa yükselişe neden oldu. Başta ABD olmak üzere Avrupa borsalarında da temkinli çıkışlar yaşandı. Kapanışta Avrupa’nın öncü borsalarından Almanya yüzde 1.43, Fransa yüzde 1.61, İngiltere ise yüzde 0.50 yükseldi.

Amerika borsaları ise gün boyu zayıf bir seyir izledi. Dow Jones ve Nasdaq endeksi günü bir önceki günle aynı seviyelerden kapattı.