Siyaset 'Gaflet, dalalet ve ihanet'
Paylaş
'Gaflet, dalalet ve ihanet'

Başbakan Erdoğan'ın, Kurtuluş Savaşı kahramanı, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü, Almanya'nın faşist diktatörü Hitler'e benzetmesi her kesimden tepki gördü

CHP lideri Deniz Baykal, anayasa değişikliği görüşmelerinde yaptıkları muhalefeti, 2. Dünya Savaşı yıllarında İngiltere Başbakanı Churchill’in Almanya diktatörü Hitler’e karşı verdiği mücadeleye benzetmişti.

Başbakan Erdoğan önceki gün Baykal’a cevap verirken, CHP’nin eski lideri, Kurtuluş Savaşı kahramanı İsmet İnönü (1884-1973) için ağır ifadeler kullanmıştı.

Erdoğan, “İlla Hitler’e benzetecek siyasi figür arıyorlarsa, genel merkezlerindeki eski genel başkan fotoğraflarına baksınlar. Orada Führer’e (Hitler) özenip, kendisine ‘Milli Şef’ dedirtmiş genel başkanlarının ‘Hitlervari’ bıyıklarının altından kendilerine gülümsediğini görecekler” demişti.

CHP’den protesto
Başbakan’ın büyük yankı uyandıran sözleri TBMM gündemine de geldi. CHP’liler, Erdoğan’a büyük tepki gösterdi. MHP de Başbakan’ın sözlerini yakışıksız buldu.
İşte Meclis’teki İnönü tartışması:

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol: “Bu Meclis’te Garp Cephesi Komutanı’na (İsmet İnönü) ‘asker kaçağı’ diyecek kadar kendinden geçmiş milletvekilleri vardı.
1961’de Talat Aydemir ayaklanmasını bastıran İnönü bu salondan girdiği zaman bütün Meclis ayağa kalkarak onu selamladı. Onu Hitler’e benzetmek gaflet, dalalet ve ihanettir.

Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç: İnönü’yü Hitler’e benzeten kimsenin ağzının payı verilmez mi? İnönü’nün Yunan’a karşı bağımsızlık savaşı vermesinden Erdoğan çok mu rahatsız? İnönü kadar saygın, onurlu bir insanı Hitler’e benzeten adama ben ne diyeyim?

‘Eleştirilebilir’
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş: İnönü, Kurtuluş Savaşı sırasında tarihi bir kahraman, ancak 1950’den itibaren siyasi bir kişilik. Eleştirilebilir.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek: Başbakan’ın bu benzetmesi onun seviyesizliğini ortaya koymaktadır. İnönü’nün döneminde kurulan fabrikaları teker teker satan, onun getirdiği yargı bağımsızlığını, hukuk devletini ve demokrasiyi tahrip eden Erdoğan bu saygısız benzetmesinin bedelini ödemelidir.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Türk tarihinde yer almış bir insanın, insanlık suçu işlemiş Hitler’e benzetilmesini yakışıksız buluyoruz.
Uygulamaları itibarıyla beğenmediğimiz yönleri var ama Hitler’e benzetmek Türk milletine ve tarihine hakarettir.

2

Haberin Devamı