Yaşam Galata sokaklarında müzikli rota

Galata sokaklarında müzikli rota

Paylaş
Galata sokaklarında müzikli rota

46. İstanbul Müzik Festivali önceki gün artık gelenekselleşmiş etkinliklerinden birine sahne oldu. Festivalin en çok rağbet gören etkinliklerinden olan Müzik Rotası programı, bu yıl Galata semtinin tarihi atmosferinde gerçekleşti

Galata’nın tarihi mekânları pazar günü müzikle yankılandı. 46. İstanbul Müzik festivali kapsamında gerçekleştirilen Müzik Rotası’na bu yıl Galata’da bulunan İtalyan Sinagogu, St. Georg Kilisesi, Sen Piyer Kilisesi ve Aşkenaz Sinagogu ev sahipliği yaptı. Müzikseverlere tarihi sokakları keşfetme fırsatı sunan konser serisinin ilki İtalyan Sinagogu’ndaydı. 130 yıldan bu yana ibadete açık olan sinagogda keman sanatçısı Sevil Ulucan ve çellist Hillel Zori sahne aldı. Müzik Rotası’nın bu ilk konserinde ikili, Johann Sebastian Bach’ın ‘4 Düet’i, Bela Bartok’un Macar Halk Ezgileri ve Reinhold Gliere’in ‘Keman ve Viyolonsel için 8 Düet’ini çaldı.

Haberin Devamı

İlk konserin ardından müzikseverler rehberli tura katılıp bir sonraki konser mekânı olan St. Georg Kilisesi’ne kadar yürüdü. Avusturya Lisesi içinde yer alan bu tarihi mekânda Koehne Quartet, Mozart’ın ‘Yaylı Çalgılar Dörtlüsü no. 14 Sol Majör’, Antonin Dvorak’ın ‘Vals Re Majör’ ve Fritz Kreisler’in ‘3 Eski Viyana Dansı’ndan bir ve ikinci bölümleri icra etti. Galata’nın farklı kültürlere ev sahipliği yapan sokaklarında devam eden rehberli turun ardından müzik rotasının üçüncü durağı Sen Piyer Kilisesi oldu. Şef Orhun Orhon’un yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası soprano Katrin Targo ve mezzosoprano Tuuri Dede’ye eşlik etti. Müzik Rotası’nın bu bölümünde Giovanni Battista Pergolesi’nin ünlü eseri Stabat Mater seslendirildi. 2013 yılında Filiz Ali’nin girişimiyle kurulan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi (AIMA) ile Estonyalı solistlerin performansı konser sonunda büyük alkış aldı.

Haberin Devamı

MERDİVENDE KLEZMER

Konser dizisinin son durağıysa Yüksek Kaldırım’da bulunan Aşkenaz Sinagogu oldu. 1900 yılında Doğu Avrupa’dan gelen Yahudilerin ihtiyacı doğrultusunda açılan Aşkenaz Sinagogu’nda Polonyalı Bester Quartet sahne aldı. Jaroslaw Bester’in kurduğu dörtlü, kendi bestelerinin yanı sıra İkinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen Krakovlu besteci Mordechai Gebirtig’in de çalışmalarına yer verdikleri bir repertuarla müzikseverlere performanslarını sergiledi. Konserin ardından sinagogun hemen karşısındaki merdivenlerde Bora Gürel ve Yuri Ryadchenko’dan oluşan ‘Klez-Mez’ grubu, klezmer müziğinden oluşan seçkiyle dinleyicilere keyifli dakikalar yaşattı.

BUGÜN SONA ERİYOR

46. İstanbul Müzik Festivali, Güher ve Süher Pekinel kardeşlerin performansıyla sona eriyor. Lütfi Kırdar’da bu akşam saat 20.00’de başlayacak konserde ünlü piyanist ikiliye Gerard Schwarz yönetimindeki İngiliz Oda Orkestrası eşlik edecek.

Milliyet Sanat/İhsan Dindar