Araştırmada besin takviyesinin halihazırda flavonoid eksikliği çeken deneklerin hafıza fonksiyonlarını geliştirdiği tespit edilirken, söz konusu zihinsel gerilmenin Alzheimer hastalığıyla karıştırılmaması gerektiği ve araştırmanın yaşla ilişkili gerilemeye odaklandığı belirtildi.
6
Flavonoidlerin yeşil çay, yeşil yapraklı sebzeler, siyah frenk üzümü, soğan, elma, kiraz, şeftali, limon, üzüm ve turunçgiller dahil birçok meyve ve sebzede bulunduğu biliniyor.
7
Araştırmanın yazarlarından Prof. Adam M. Brickman, "Kaydedilen zihinsel gelişme vücutlarında düşük flavonoid seviyeleri saptanan katılımcılarda gözlemlenirken, flavonoid yoğunluklu beslenme alışkanlığının ileri yaşlı insanlarda bilişsel fonksiyonları geliştirdiği görüldü." açıklamasını yaptı.
8
Diğer yazar Scott A. Small ise yaşam süresinin giderek arttığı bu yüzyılda yaşlanan zihinleri koruma yolunun farklı besinlerden geçtiğine dikkati çekerek, yaptıkları araştırmanın yeni çalışmalara örnek olabileceğini söyledi.
9
Columbia Üniversitesi ve Brigham & Kadın Hastanesinin ortak yürüttüğü araştırma PNAS dergisinde yayınlandı.
Kakaonun diğer faydaları
10
Kakao ciltteki ölü derilerin atılmasına yardımcı olarak daha pürüzsüz ve bakımlı bir cilt ortaya çıkarır.
Kan dolaşımını hızlandırarak cilde canlılık ve parlaklık katar. Yaşlanma karşıtı bakım yapan kakao ciltteki kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur.
11
Kakao, gözenekleri temizler ve sıkılaştırır.
Cilde nem kazandıran kakao, kuru ve hassas ciltler için şahane bir bakım kremi olabilir.
Küçük bir fincan kadar kakaonun (yaklaşık 90 gram) besin içeriği şu şekildedir:
- Yüzde 34 karbonhidrat
- Yüzde 50 yağ
- Yüzde 16 protein
- 196 kalori
12
Kakao, kan nitrik oksit düzeylerini artırır. Tansiyonu düşürmenin etkisinin kakaonun içeriğindeki kan damarlarının işlevini iyileştiren flavonoidlerden kaynaklandığı düşünülüyor.
Hastaların günde 1.4-10.5 gram kakao tükettiği 35 farklı deneyin analizinde, tansiyon seviyelerinde ortalama 2 mm Hg düşüş olduğu görülmüştür.
13
Flavonoid bakımından zengin kakao, damarları genişletir, kötü kolesterolü düşürür ve aspirine benzer bir kan sulandırıcı etkiye sahiptir. Bu özellikler, felç ve kalp krizinin önlenmesini doğrudan etkiler. 150 binden fazla kişiyi kapsayan 9 çalışmanın analizi, düzenli kakao tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini azaltarak sağlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir.
14
Birkaç çalışma, kakaonun kan akışını iyileştirerek nörodejeneratif hastalık riskini azaltabileceğini doğrulamıştır. Kakaodaki flavonoidler, beynin işleyişi için nöronların ve moleküllerin üretiminin biyokimyasal süreçlerinde yer alır. Ayrıca kalp kaslarını gevşeten nitrik oksit üretimini de etkilerler ve bu da kan akışının iyileşmesini sağlar.
15
İleri yaştaki yetişkinlerle yapılan bir araştırma, kakao tüketiminin, deneyin başlangıcından bir hafta sonra beyne giden kan akışını yüzde 8, iki hafta sonra ise yüzde 10 artırdığını göstermiştir. Ek olarak, uzmanlar günlük kakao tüketiminin zihinsel performansı iyileştirdiğini belirtiyorlar. Araştırmacılar, kakaonun Alzheimer ve Parkinson'u önleyebileceğine inanıyor, ancak kesin sonuçlar için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.
16
Kişi kakao tükettiğinde, böbreküstü bezleri feniletilamin adı verilen doğal bir madde üretir. Bu madde aynı zamanda vücut tarafından pozitif uyarımla üretilir. Madde kalp atış hızında artışa neden olur, konsantrasyonu artırır. Ek olarak, kakao, kannabioid özelliklere sahip (insan sinir sistemini etkileyen) ve psikoaktif bir molekül olan THC'nin etkisini taklit eden anandamid içerir.