Zengin besin değeriyle uzun yıllardır sofrada yerini alan tahin, susam tohumlarından elde edilen, tatlı ve kurabiyelerin vazgeçilmez malzemesi. Susam tohumlarından elde edilen tahin, zengin besinleriyle dikkat çekiyor. İçeriğinde yüksek miktarda protein, lif, E vitamini, kalsiyum, demir ve magnezyum barındırır. İçerdiği sağlıklı yağlar sayesinde vücuda enerji verir. Özellikle doğal yağlar içeren tahin, uzun süreli enerji sağlamak için doğru bir tercihtir. Spor öncesi veya sonrası, yoğun bir günün ardından enerji almak için bir kaşık tahin iyi bir seçenek olabilir. Tahin ayrıca kalsiyum açısından da zengindir. Özellikle süt ürünlerine intoleransı olanlar için eksiği giderebilecek iyi bir kalsiyum kaynağı olan tahin, kemiklerin güçlenmesinde oldukça yardımcıdır. İçerdiği doğmamış yağ asitleri sayesinde tahin kalp sağlığı için de birebirdir. Bu yağlar, kolesterol seviyelerini dengeleyebilir ve kalp-damar sağlığını destekleyebilir. Ancak, her şeyde olduğu gibi, tahini de aşırı tüketmekten kaçınmak önemlidir. İçerisinde yoğun bir şekilde E vitamini barındıran tahin böylece cilt sağlığını da destekler. Antioksidan özellikleriyle bilinen E vitamini, cildin yaşlanma etkilerine karşı savaşabilir ve cilde doğal bir parlaklık kazandırabilir. Yoğun miktarda lif barındıran tahin, sindirim sistemini rahatlatır. Lif, sindirim sürecini düzenleyerek kabızlık vb. sorunların önlenmesine yardımcı olur. Tahin, susamın ezilerek ve çeşitli işlemlerden geçerek koyu bir besin haline getirilmesidir. Susam tohumları sırasıyla eleme, kabuklarının soyulması, ayrılması gibi uygulanan işlemlerden sonra yıkanarak 2 ile 3 saat arasında 150-200 °C'de kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir ardından tahin elde edilir. Tahin kahvaltılarda içine bal veya pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak da tüketilmektedir. MALZEMELERYaklaşık bir fincan susam1/4 bardak sızma zeytinyağıEğer tuzlu isterseniz 1 çay kaşığından az tuz Fırını 300 dereceye ayarlayıp ve ısıtın. Tepsiye yağlı kağıdı serin, üzerine susam tohumlarını yayın ve fırına koyun. 6 dakika kadar susamları fırında bekletin. Sonrasında susamları çıkarın iyice karıştırın ve 6-8 dakika daha fırınlayın. Rengi kahverengiye dönüp, susamlardan kavrulma kokusu gelmeye başladığında bu susamların tam kıvamında kavrulduğunu gösterir. Tepsiyi fırından çıkarın ve susamları fırın tepsisinde tutmayın başka bir yere alın çünkü tepsi sıcak olduğu için susamlar kavrulmaya devam edebilir. Susam tohumlarını blenderin içine koyun bir dakika kadar öğütün. Tohumlar parçalandıktan sonra üzerine zeytinyağını ilave etmeye başlayın. Bir dakika daha çevirme işlemini yapın. Susam ve zeytinyağı karışımı yumuşak bir macun kıvamına gelecektir. Karışım çok kuru ise, bir çay kaşığı kadar daha zeytinyağı ekleyin. Tercihe göre ardından tatlandırmak için çok az miktarda tuzu ilave edin. Tahini cam bir kavanozun içine alın ve ağzını kapayın. Buzdolabında bir ay kadar saklayabilirsiniz. Malzemeler½ su bardağı tahin½ su bardağı ayçiçek yağı½ su bardağı pudra şekeri1 paket kabartma tozu½ su bardağı kavrulmuş susam1 + ¼ su bardağı un Bir karıştırma kabında tahin, ayçiçek yağı, pudra şekeri, kabartma tozu, kavrulmuş susam ve unu ilave edip bir spatula yardımıyla karıştırın. Hazırladığınız kurabiye hamurundan cevizden biraz küçük olacak şekilde parçalar alın ve yuvarlayın. NOT : Şekil vermek için çok küçük bir dondurma kaşığı ya da iki tatlı kaşığı kullanabilirsiniz.Fırın kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine kurabiyeleri yerleştirin.