Aletria, Portekiz usulü makarna tatlısı. Özellikle Noel zamanı yaplıyor. Oldukça eşsiz ve geleneksel bu Portekiz tatlısı Aletria, Portekiz'deki geleneksel Noel yemeklerinde tatlı olarak servis ediliyor. Farklı versiyonları komşu başka ülkelerde de yapılıyor, Paskalya zamanı da servis ediliyor.
Portekiz'de tel şehriyelerin daha uzun cinsleri var. Hatta Portekizliler tel şehriye için "melek saçı" diyorlar. Yemeğin adı da haliyle "Tatlı Melek Saçı'na veya "Melek Saçı Tatlısı"na dönüşüyor.
Yurtdışında tel şehriyeler her zaman bizdeki gibi kısa değil. Hatta fettuccine makarna cinsi makarnanın kuş yuvası şeklinde porsiyonlar halinde kurutulması gibi yurtdışında tel şehriyeler porsiyonlanmış şekilde de bulunabiliyor. Böylece kişi başı servis kolaylaşıyor.
Ancak bizde tel şehriye kısa kesilmiş şekli ile var. Bu nedenle son aşamaya geldiğinizde tatlıyı bir borcama yayıp göz kararı baklava şeklinde kesip, kestiğiniz yerlere tarçın tozu dökerek servisi eşit bir şekilde yapmayı kolaylaştırabilirsiniz.
Aletria'yı dilerseniz çok çok ince kesilmiş spagetti ile yapabilirsiniz. Bunun için makarna seçeneği daha zengin marketlere veya organik pazarlara gitmeniz gerekebilir.
Biz bu tarifimizde size tam usulüne göre yurtdışında yapıldığı haliyle ölçüleri verdik ancak dilerseniz Türkiye mutfağı için daha yerel (ve daha az yumurtalı) bir ölçü listesini de haberin sonuna ekledik. Şimdiden afiyet olsun!
ALETRIA MALZEMELER (PORTEKİZ USULÜ MAKARNA TATLISI)
- 340-350 gr tel şehriye (Dilerseniz en ince kesilmiş spagetti ile de yapabilirsiniz. Ancak standart spagetti ile olmaz, tel şehriye gibi çok ince kesilmiş olmalıdır)
- Yarım su bardağı su
- 3 su bardağı süt
- 1 su bardağı şeker
- 1 limon kabuğu
- 6 adet yumurtanın sarısı (isteğe göre yumurta sarısını azaltabilirsiniz)
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 çay kaşığı tarçın tozu