Gündem Gamze Akbaş'ın tedavisi sürüyor

Gamze Akbaş'ın tedavisi sürüyor

Paylaş
Gamze Akbaş'ın tedavisi sürüyor

DEÜ Hastanesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Özcan, "Tedavisi devam ediyor, kök hücre nakli gerçekleştireceğiz, Verici bulamadık gibi bir durumla karşı karşıya değiliz" dedi

Oğluna yazdığı "Seyahate giden anne gibiyim" isimli mektubu sosyal medyada paylaştıktan sonra Türkiye’nin her yerinden yardım teklifleri alan Lösemi hastası Gamze Aktaş’ın tedavisinin Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde devam ettiği, kök hücre nakli için öncelikle aile bireylerinin testten geçirileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ali Özcan ile tedaviyi sürdüren doktorlar ve Gamze Akbaş’ın babası İbrahim Cansever, hastanede basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Özcan, Gamze Akbaş’ın hastalığının akut kan kanseri AMN olduğunu, kök hücre nakli yapılacağını söyledi. Akbaş’ın teşhisini iki yıl önce kendisinin koyduğunu, 3 yaşındaki çocuğuna yazdığı mektubun bir sitede paylaşılmasından sonra basında ve sosyal medyada lösemi hastalığının yeniden gündeme geldiğini belirtti. Özcan, çok sayıda kişinin hastanelere kan vermek için başvurduğunu, ancak şu aşamada buna gerek olmadığını belirtti.

Akbaş’ın takip edilen bir hasta olduğunu, kan değerlerinin bozulması sonucu hastalığın yenilendiğinin tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Özcan, geçen hafta içerisinde yeniden hastaneye yatırıldığını belirtti. Gamze Akbaş’ın kök hücre nakli için öncelikle kız kardeşinin incelendiğini, uygun bulunmaması nedeniyle akraba içerisinde incelemelere başlanacağını belirten Prof.Dr. Özcan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Önümüzdeki seçeneklerden bir tanesi her şey yolunda giderse başkasından kök hücre nakli yapmak. Kardeşinin uyumlu olmadığını tespit etmiştik. Şu aşamada yardım, destek talebinde değiliz. Çaresizlik sınırına ulaşmışız gibi bir durumla karşı karşıya kaldık. Ortaya çıkan durum kaotik bir ortam yarattı. Gamze’ye yardımcı olmak, bir tüp kan vermek isteyen herkes Türkiye’nin her yerinde hastanelere müracaat ediyor. Biz daha akraba dışı verici dönemini başlatmadık. Gamze’nin kemik iliğini taratacağız, akrabalarını taratacağız. Ama şu aşamada inanılmaz bir taleple karşı karşıya kaldık. Kemik iliği bankaları var, bunlar da taranacak. Sistem çalışıyor, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun olanakları yeterli."

Türkiye’de Ankara ve İstanbul üniversitelerinin kemik iliği bankası olduğunu, bağışçıların bu hastanelere yönlendirilmesi gerektiğini belirten Başhekim Özcan, şöyle devam etti:

"Aktif süreç devam etmekte. Sürecin içerisindeki banka taraması bitirilmedi. Verici bulamadık gibi bir durumla karşı karşıya değiliz. Olasılık yönetimine geçersek sıkıntılarımız artacak. Çok sayıda insan birçok hastanenin kapılarından pencerelerinden girmeye çalışıyor, sözü edilen bir tüp kanı vermek istediklerini söylüyorlar. Biz sistemin böyle işlemediğini anlatmak durumunda kalıyoruz. Bilgilendirmeler yapmak durumlarında kalıyoruz. Planlanmış bir süreci izlemek durumundayız. Bu müracaatlar bu hızda ve kontrolsüz olursa bol bol örnekler alacağız ve bu örnekleri istenilen şekilde inceleme olanağı bulamayacağız. Binlerce insanın kan örneği veriyorum demesi sistemi tıkar."

Haberin Devamı

Başhekim Özcan, hastanın nakile girerken sağlıklı olmasını tercih ettiklerini, tedavinin planlandığı şekilde süreceğini sözlerine ekledi.
Gamze Akbaş’ın babası İbrahim Canseven ise kızının moralinin çok iyi olduğunu söyledi. Sosyal paylaşım siteleri ve medyada konunun gündeme gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını belirten Canseven, "Şu aşamada akrabalarımızdan uygun donör aranacak ve neticeyi alacağımıza inanıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Baba Canseven, Türkiye’nin bazı bölgelerinde kızı için para toplandığı haberleri aldıklarını, kendilerinin bu yönde bir talebi olmadığını belirtti.