Gündem Gana'da Türk vatandaşları sahte Amerikan Büyükelçiliği açtı

Gana'da Türk vatandaşları sahte Amerikan Büyükelçiliği açtı

Paylaş
Gana'da Türk vatandaşları sahte Amerikan Büyükelçiliği açtı

Türk ve Gana vatandaşlarından oluşan bir suç örgütünün Gana'da sahte bir ABD büyükelçiliği açtığı ve 10 yıldır burada faaliyet göstererek dolandırıcılık yaptığı belirlendi

Gana'nın başkenti Akra'da haftanın üç günü 07: 30 ile 12: 00 saatleri arasıda ABD bayrağının dalgalanıyor, duvarlarına da Başkan Barack Obama'nın resimlerinin asılıyor olması üzerine yetkililerin yaptığı incelemede burada 10 yıldır sahte bir büyükelçiliğin faaliyet gösterdiği ortaya çıktı. Bu suçu işleyenler ise Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Ganalılardan oluşan bir şebekesiydi ve birçok ülkenin sahte pasaport ve vizelerini üreterek Afrikalıları dolandırıyorlardı. Şebeke üyeleri tutuklandı.

6 BİN DOLAR DOLANDIRIYORLARDI


Türkler, İngilizce ve Felemenkçe konuşarak ABD elçiliği çalışanı taklidi yapıyordu. Şebeke, ABD vizesi almak isteyenleri sahte pasaport ve vizeler vererek 6 bin dolar dolandırıyor ve Ganalı yetkililere de rüşvet veriyordu. Örgütün ayrıca başta Togo ve Fildişi Sahilleri olmak üzere Batı Afrika'da birçok ülkede faaliyet yürüttüğü tespit edildi. Operasyonda 10 ülkeden 150 sahte pasaport da ele geçirildi. Ayrıca ABD, Şengen bölgesi, Hindistan ve Güney Afrika'nın yasal ve sahte vizeleri ile sahte kimlikler de bulundu.

OPERASYONUN ADI SPARTA ÖNCÜSÜ


ABD Dışişleri Bakanlığı, Ganalı yetkililerle birlikte bu şebekeyi çökerttiği operasyonu Afrika'da benzer örgütlere yönelik yürüttüğü "Sparta Öncüsü" isimli operasyonu kapsamında gerçekleştirdi.

Afrika'da benzer faaliyetler yürüten çetelere yönelik operasyonlarda sahte ABD pasaportu ve vizelerinin kullanımın yüzde 70 azaldığı belirtildi.



(Operasyonda ele geçirilen sahte belgeler - Üstte)



Akra'daki gerçek ABD Büyükelçiliği (Üstte)

Kaynak: Aljazeera Türk