Ekonomi Garanti sorulara takıldı

Garanti sorulara takıldı

Paylaş
Garanti sorulara takıldı

Bankalardan risk nedeniyle kredi alamayan işletmeler için hazırlanan Kredi Garanti Fonu sisteminin kullanımı yılan hikayesine döndü

SİSTEM KULLANILMIYOR

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) yaşadığı kredi darboğazını çözmek için ortaya konan 1 milyar liralık Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti, ‘yanıtsız sorular’ nedeniyle işlemiyor. Bugüne kadar 300 KOBİ’nin KGF kefaleti için başvurduğu ancak sistemin nasıl işleyeceği, kredilerin batması durumunda nasıl bir prosedür izleneceği gibi sorular yüzünden bu KOBİ’lere kredi kullandırılamadığı öğrenildi.

YÜZDE 75’LİK KEFALET

Bankalar kriz sürecinde riskler çok yükseldiği için KOBİ’lere kredi vermemeye başlamıştı. Bu soruna çözüm olarak geçen yıl KGF ile 20 banka arasında sözleşme imzalanmış ve KGF’nin kredilerin yüzde 65’ine kadar kefil olması kararlaştırılmıştı. Hazine’den KGF’ye aktarılan 1 milyar lira ile 10 milyar liralık kredi akışı sağlanacağı hesaplanıyordu. Ancak sistem bir türlü hayata geçirilemedi.

ÇÖZÜM YAKINLAŞTI

Edinilen bilgiye göre bankalar son olarak geçen hafta KGF’ye, sistemle ilgili boşlukları yazarak, çözüm istedi. KGF bu sorulara tek tek yanıt verip bankalara iletti. Ve sistem hayata geçecek hale geldi. Yetkililer, aksi halde, bu yıl yüzde 3.5 büyüme hedefleyen Türkiye’de işletmelerin yüzde 90’ını oluşturan KOBİ’lerin hem batık kredi hem de düşük üretim sorunuyla karşılaşmasından endişeleniyor.

İFADE RÖTARI YAŞANDI

KOBİ’lerin bir diğer şanssızlığı ise KGF Başkanı Faik Yavuz’un Ankara Ticaret Borsası faaliyetleri kapsamında kurban bağışı kesimlerinde usulsüzlük yapıldığı gerekçesi ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ifade vermesi oldu. Bu durum da sistemde rötara neden oldu. Ancak bu hafta içinde KGF yönetiminin bir araya gelerek, gelen başvuruları değerlendirip bankalarla görüşme yapması bekleniyor.  Songül SELVİ

2

Haberin Devamı