Ekonomi Garanti'ye Avrupa'dan dev ortak

Garanti'ye Avrupa'dan dev ortak

Paylaş
Garanti'ye Avrupa'dan dev ortak

Garanti Bankası ile İspanyol BBVA, General Electric'in hisselerinin devri konusunda anlaştı

Bankacılık sektörünün yaşadığı krizden hemen önce Doğuş Grubu’ndaki iki bankayı (Osmanlı Bankası ve Körfezbank) bünyesine alması ve ardından Amerikan’ın dev şirketlerinden General Electric (GE) Capital Corporation ile yaptığı stratejik ortaklıkla başarılı bir çizgi izleyen Garanti Bankası’nın tarihinde yeni bir sayfa açılıyor.

2005 yılında Garanti’de stratejik ortak olan GE bu yıl şubat ayında global kriz nedeniyle finansta küçülme kararı alarak bankadaki hisselerinin satışa çıkardı. Dokuz aydır devam eden süreç son haftalarda hızlanarak sonuçlanma noktasına geldi.

GE’nin yüzde 20.85 oranındaki hisselerinin yeni sahibinin İspanyolların büyük bankası Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) olacağı öğrenildi.

Türk bankacılık sektörünün ve dış basının ilgiyle izlediği hisse satışında Garanti Bankası’nın hisselerinin kontrolünü elinde tutan Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, son olarak satış sürecinde en ciddi ve ısrarlı alıcı olan İspanyol BBVA ile masaya oturdu.

Büyük bir gizlilik içinde yürütülen ve bankanın sınırlı sayıda üst düzey yöneticisinin haberdar olduğu sürecin tamamlandığı ve Şahenk’in İspanyollarla anlaştığı bilgisi dün haftanın ilk iş günün bitiminde bankacılık kulislerine yansıdı.

Hisselerinin yüzde 49’u halka açık olan Garanti Bankası’nın sahibi Ferit Şahenk’in bugün bir basın açıklamasıyla kamuoyunu bilgilendirmesi bekleniyor.

İspanyol BBVA’nın hisseler için gereken parayı banka yönetiminde söz sahibi olmak şartıyla kabul ettiği ancak bankanı sahibi Ferit Şahenk’in bu isteğe sıcak bakmadığı bilgisi banka kaynaklarınca doğrulanmıştı.

Şimdi ise geçen hafta yeniden hızlanan görüşmeler sonucunda Garanti Bankası’nın sahibi Şahenk ile İspanyolların ortaklık niyetinde çok büyük aşama kaydettiği ve sonuca gelindiği bilgisine ulaşıldı.

4-4.5 MİLYAR DOLARA SATILACAK

Garanti Bankası’na Aralık 2005’te ortak olan GE, dünyada strateji değişikliğine giderek finansta küçülme ve endüstriyel iş kollarına odaklı büyüme hedefi belirledi.

GE, bu çerçevede Garanti Bankası’nda yüzde 20.85 hissesini satma kararı aldı. Uluslararası haber ajanslarına göre, hisselerin bugünkü satış bedeli 4.5-5 milyar doları buluyor.

GE altyapı ve teknoloji gibi endüstriyel iş kollarındaki yatırımlarını artırmak, finansal hizmetler bilançosunu azaltıp spesifik alanlara odaklı bir GE Capital yaratmak istediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı