Gündem 'Gaz yok çalışmaya devam'

'Gaz yok çalışmaya devam'

Paylaş
'Gaz yok çalışmaya devam'

19 işçiye mezar olan kömür ocağındaki gruzi patlamasından sağ kurtulan işçiler tüyler ürperten bir iddia ortaya attı

DİNAMİT PATLATILDI

Haberin Devamı

Bursa Mustafakemalpaşa’daki Alpagut köyündeki kömür madeninde 4 gün önce meydana gelen grizu patlamasında 19 işçi hayatını kaybetmişti. Yerin 220 metre altında meydana gelen faicaya, grizu ölçümü yapılmadan dinamit patlatılmasının neden olduğu belirlenmişti. Bükköy Madencilik’e ait kömür ocağında çalışan işçilerin olay günü yaşananlarla ilgili ortaya attığı iddialar şoke etti.

‘AZARLAYIP GÖNDERDİ’

Madende 6 yıldır çalışan işçi İbrahim Dursun, “Olay günü sabah saat 08.00’den 16.00’ya kadar ocakta çalıştık. İçerde gaz vardı. Gözlerimiz yanıyordu. Vardiya amirine durumu söyledim, ama beni dinlemedi. En son gaz ölçümü istediğimizde bizi azarladı. Saat 16.00’da vardiyamız bitince eve gittik. Çok geçmeden patlama oldu. Tek şansımız bizim vardiyada dinamit patlatılmamasıydı. Madende gaz ölçüm aletini kimse kullanmıyordu” dedi.

Haberin Devamı

‘TOZ VE GAZ KOKUSU GELDİ’

Patlamanın olduğu gece 24.00-06.00 vardiyasına gelecek olan Mehmet Şahin de iddiaları doğrulayarak, “Madende güvenlik tedbirleri azdı” diye konuştu. Grizu patlamasından sağ kurtulan 13 işçiden biri olan İbrahim Karagöz de, “Biz ocağın 70’inci metresinde çalışıyorduk. Üç kez dinamit atıldı. Dördüncü atıştan sonra toz ve gaz kokusu gelmeye başlayınca aşağıya indik” dedi.

‘ÖLÇÜM YAPMAYI BİLMİYORDU’

İbrahim Karagöz yaşananları şöyle anlattı: “Bulunduğumuz bölgeden 30 metre kadar ilerledik. Gaz yoğunlaşınca geri döndük. Grizu patlamasının tetiklenmesine neden olan dinamitleri kazada yaşamını yitiren Ramazan Baştepe adlı ustabaşı patlattı. Ramazan Baştepe metan gazı ölçümü yapmasını bilmiyordu. Oysa bizden önceki vardiyada çalışan Mehmet Arıcı adlı usta dinamit patlatmamış. Çıkarken de Ramazan ustaya gaz uyarısında bulunmuş.”