Siyaset 'Gazeteci değil örgüt üyesi'
Paylaş
'Gazeteci değil örgüt üyesi'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Varşova'da ziyaret ettiği okulda öğrencilerin Türkiye'de tutuklu gazetecileri sorması üzerine ''Hükümet'i devirmeye teşebbüs suçundan yargılanıyor. Dışarıda gazeteci olarak geçiyor ama bunlar şiddet kullanan örgütlerin üyeleri'' dedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2007’deki sıkıntılı Cumhurbaşkanlığı seçiminin arka planında yaşananlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik dönemin ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu üzerinde baskı kurduğu iddialarına kaynaklık eden belgeyi görmediğini, ancak o dönemin bütün detaylarını bildiğini anlatan Gül, “Demokrasiye yakışmayan çok şey oldu” dedi. Gül, Polonya’ya giderken uçakta bir grup gazeteciye gündemi değerlendirirken, “çocuğun annesi” gibi davranarak sonradan bunları kimsenin yüzüne vurmadığını, geçmişi kurcalamak yerine geleceğe baktığını da bildirdi. Gül, özetle şunları söyledi:

- Daha taze sayılır tarih açısından bu olaylar. Sizler hepiniz de bunları bire bir yaşadınız. Bizler aktör olduk, sizler de bunları takip ettiniz. O dönem demokrasiye yakışmayan çok şey olduğunu hep beraber gördük, ama isim bazında bir şey söylemek istemem. Daha ileride belki bunlar daha yazılır, çizilir. Geriye baktığımızda bunlar inkar edilmeyecek gerçekler. Herkes hayatta, herkes biliyor.
- Tabii ki devleti yönetiyoruz. Onu korumak, devletimizi korumak. O açıdan her şeyi detaylarıyla biliyorum onu söyleyeyim. Nihayetinde hükümetin bir parçasıydım ve hatta bütün güvenlik işleriyle de ilgilenen başbakan yardımcısıydım. Ama hiçbir zaman cumhurbaşkanı olduktan sonra ne kimsenin yüzüne vurmuşumdur, ne ima etmişimdir.

GEÇMİŞ KURCALANMAMALI

Haberin Devamı

Ben doğrusu o dönemin bütün detaylarını bilirim, ama bunlara değil, hep geleceğe bakıyorum. Geçmişi çok kurcalamak yerine, şuna önem verdim ve herkese de ‘geçmişte olanların bugün olmasına müsaade etmem’ demişimdir. Türkiye’nin çok önemli büyük meseleleri var. Hep beraber omuzlamamız gereken. Onun için kendi ülkemizi, kendi devletimizi hırpalatmadan, Türkiye’yi daha ileriye taşımak; politikam bu oldu ve hep buna inandım.

GAZETECİ DEĞİL ÖRGÜT ÜYESİ

Varşova’da ziyaret ettiği okulda öğrencilerin Türkiye’de tutuklu gazetecileri sorması üzerine de Gül şunları söyledi: “Arkasında şiddet olmadıkça ifadenin açıklanmasında bir engel yok. Yazabilirsiniz, konuşabilirsiniz, bunları yayınlayabilirsiniz. Bu konuda örgütlenebilirsiniz. Türkiye’de bu nedenle kimse hapse girmez. Eskiden vardı ama bugün yok. 2003-2004 yıllarında bugün ülkeyi yöneten Hükümet’e karşı darbe planları yapıldı ve bunun sivil bağlantıları da olduğu yönünde savcıların eline güçlü dokümanlar geçti. Bu nedenle bazı askeri ve sivil personelin yanı sıra bazı gazeteciler de Hükümet’i devirmeye teşebbüs suçundan yargılanıyor. Yargılama bitmeden kimseyi suçlu ilan edemem. Dışarıda gazeteci olarak geçiyor ama bunlar şiddet kullanan örgütlerin üyeleri. Kendileri de şiddetin içinde bulunuyorlar. Yoksa yazdıklarından dolayı değil.”

Haberin Devamı

Hürriyet