Gündem Gazeteci Uğur Mumcu ölüm yıl dönümünde anıldı (Uğur Mumcu kimdir?)

Gazeteci Uğur Mumcu ölüm yıl dönümünde anıldı (Uğur Mumcu kimdir?)

Paylaş
Gazeteci Uğur Mumcu ölüm yıl dönümünde anıldı (Uğur Mumcu kimdir?)

24 Ocak 1993'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giden gazeteci/yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25'inci yılında İzmit'te adını taşıyan parkta törenle anıldı

Ankara'da, 24 Ocak 1993'te otomobiline yerleştirilen bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybeden gazeteci- yazar Uğur Mumcu, ölümünün 25'inci yıl dönümünde İzmit'te isminin verildiği parkta anıldı.



Anma törenine Mumcu'nun meslektaşları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.



Törene katılan Uğur Mumcu'nun yeğeni Evren Mumcu yaptığı konuşmada, "İzmit halkına böyle bir tören düzenlediği için teşekkür ediyorum ailem adına. Kurtuluş Savaşı'ndan beri mücadele veren İzmit'in kurtuluşu için Erzurum'dan İzmit'e gelip Rum ve Ermeni çetelerle çarpışan kadın kahraman Kara Fatma, Yahya Kaptan, Uğur Mumcu, Gaffar Okkan, Muammer Aksoy, Bahriye Üçok ve daha dün Oğuz Kaan Usta, Musa Özalkan ve bütün şehitlerimizi saygı ve şükranla anıyorum. Bu ülke belki çok kayıplar verdi ama bugün yine dünyanın kaderini değiştirecek zaferlere imza atıyor" dedi.

Anma töreni, vatandaşların Uğur Mumcu büstüne karanfil bırakmasının ardından sona erdi.


UĞUR MUMCU EVİNİN ÖNÜNDE DE ANILDI


Uğur Mumcu, ölümünün 25’inci yılında bombalı saldırıya uğradığı ve kendi adı verilen sokaktaki evinin önünde düzenlenen törenle anıldı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu ve oğlu Özgür Mumcu'nun yanı sıra CHP milletvekilleri, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen ve vatandaşlar katıldı. Kılıçdaroğlu, tören öncesi Uğur Mumcu'nun evini ziyaret ederek, eşi Güldal, kızı Özge ve oğlu Özgür Mumcu ile bir süre görüştü. Kılıçdaroğlu, ardından Mumcu ailesiyle birlikte Uğur Mumcu’nun anıtına karanfil bırakarak mum yaktı.



Anma törenine katılan sanatçı Selda Bağcan da vatandaşlarla birlikte ‘Uğurlar Olsun’ ve 'Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor' türkülerini söyledi. Anma etkinliğine katılan vatandaşlar da anıta karanfil bırakarak mum yaktı ve türküler söyledi. Uğur Mumcu’nun suikasta uğradığı yerde saygı duruşunda bulunulmasının ardından tören sona erdi.

UĞUR MUMCU KİMDİR?


Uğur Mumcu (22 Ağustos 1942, Kırşehir – 24 Ocak 1993, Ankara), Türk gazeteci, araştırmacı ve yazardır. 24 Ocak 1993’te Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirmiştir.

Annesi Nadire Mumcu, babası Tapu Kadastro memuru Hakkı Şinasi Bey idi. Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942 tarihinde, Kırşehir’de, dört kardeşin üçüncüsü olarak doğdu.

Eşi Şükran Güldal Mumcu (Homan) ile olan evliliğinden bir oğlu (Özgür) ve bir kızı (Özge) olmuştur.

Uğur Mumcu anısına ailesi tarafından Ekim 1994’te Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı adında bir vakıf kurulmuştur.

Eşi Şükran Güldal Mumcu, 23. Dönem TBMM’ye İzmir Milletvekili olarak girmiş ve 10 Ağustos 2007 – 7 Haziran 2015 tarihleri arasında TBMM Başkanvekilliği görevini yürütmüştür.

Ağabeyi İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Ceyhan Mumcu’nun Uğur Mumcu ile ilgili röportajlarının bir kısmı Kardeşim Uğur Mumcu adıyla bir kitapta toplanmıştır.

UĞUR MUMCU'NUN GAZETECİLİK HAYATI


Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, 1975'ten itibaren Cumhuriyet'te “Gözlem” başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansı'nda çalışmaktaydı. 1975'te makalelerinden oluşan Suçlular ve Güçlüler adlı kitabını yayınladı. Aynı yıl, Altan Öymen’le birlikte hazırladıkları, Süleyman Demirel’in yeğeni Yahya Demirel’in hayali mobilya ihracatını konu edinen, Mobilya Dosyası adlı kitabı yayınlandı.

1977 yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. “Gözlem” başlıklı köşesinde 1991 yılının Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. 1977'de Sakıncalı Piyade ve Bir Pulsuz Dilekçe kitapları yayımlandı. Ertesi yıl, Sakıncalı Piyade adlı yapıtını Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladı. Oyunu Ankara Sanat Tiyatrosunda tam 700 kere sahneledi. 1978'de, ünlünün yaşam öykülerini, siyasal geçmişlerini, bir güldürü zenginliğiyle anlattığı kitabı “Büyüklerimiz” yayımlandı.

1981'de terörün silah kaçaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için yazdığı Silah Kaçakçılığı ve Terör yayımlandı. Aynı yıl, Mehmet Ali Ağca’nın Papa’yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırdı.

1987'de araştırmacı gazetecilik açısından büyük bir başarı kabul edilen Rabıta ve 12 Eylül adlı kitapları; 1991'de en önemli araştırmalarından biri olan Kürt-İslam Ayaklanması 1919-1925 yayımlandı.

1991 yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık seksen Cumhuriyet gazetesi çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat – 3 Mayıs 1992 tarihleri arasında Milliyet gazetesinde yazan Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 1992’de Cumhuriyet’e döndü.

Mumcu, 7 Ocak 1993 tarihinde “Mossad ve Barzani” isimli bir yazı yazdı. Bu yazısında Barzani, CIA ve Mossad arasındaki bağlantılara değindi ve yazısını şöyle bitirdi:

“Kürtler sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı yapıyorlarsa ne işi var CIA ve MOSSAD’ın Kürtler arasında?” “Yoksa CIA ve MOSSAD, anti-emperyalist savaş veriyorlar da dünya bu savaşın farkında değil mi?”

UĞUR MUMCU’YA DÜZENLENEN SUİKAST


Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde, arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirdi.


Ankara’da Uğur Mumcu Sokağı araç trafiğine kapatılacak