Spor Gazi Koşusu heyecanı

Gazi Koşusu heyecanı

Paylaş
Gazi Koşusu heyecanı

At yarışlarında Türk yarışçılığının derbisi olarak nitelendirilen 85. Gazi Koşusu başladı

Türkiye Jokey Kulübü tarafından, Ulu Önder Atatürk adına 1927 yılından bu yana her yıl düzenlenen Gazi Koşusu’nun 85’incisi, Veliefendi Hipodromu’nda yapılıyor...

Üç yaşlı safkan İngiliz taylarının, yarış hayatlarında sadece bir kez koşabildikleri, çim pistte 2400 metre mesafeli Gazi Koşusu’na 22 tay katılıyor.

KAZANAN SAFKAN, SAHİBİNİ ZENGİN EDECEK

85. Gazi Koşusu’nda birincilik ikramiyesi 850 bin lira, ikincilik 340 bin lira, üçüncülük 170 bin lira, dördüncülük ikramiyesi 85 bin lira olarak belirlendi. Gazi Koşusu’nu kazanacak safkan, sahibine, birincilik ikramiyesinin yanı sıra, yetiştiricilik primi ve kaydiye ücretleriyle birlikte, toplam 1 milyon 383 bin 472 lira para kazandıracak.

Koşunun birincisine, kupasını Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı Nadir Alparslan verecek.

HANGİ TAYLAR YARIŞACAK?

85. Gazi Koşusu’nda mücadele edecek safkanlar ve sahipleri şöyle: "Anatoly" (Osman Hattat), "Arcobaleno" (Serdar Adalı), "Argünhan" (Nasri Atar), "Baştacım" (Nurbiye Gülerce), "Dedem Kara" (Erhan Kum), "Deluxe" (Levent Kitapçı), "Dont Stop Me" (Özen Adalı), "Dutyfree" (Levent Kitapçı), "Elek Dağ" (Davut Yıldırım), "Hanbeş" (Nevzat Seyok), "Little Gangster" (Alaattin Karaca), "Rio De Janeiro" (Adil Mert Kaya), "This Is It" (Fatma Şanslı), "Time To Dance" (Levent Gelgin), "Tough Guy" (Kenan Özdemir), "Unforgettable" (Gülnur Gülerce), "White Ram" (Alaettin Akkoç), "Zincirkıran" (İlhan Güçlü), "Best Of Müge" (Işıl Alptekin), "Ladies First" (Yaman Zingal), "Sympnony" (Kurtel Emin), "Şeker Remziye" (Reyhan Şeker).

Gazi Koşusu heyecanı

GAZİ KOŞUSU’NUN TARİHÇESİ

Kurtuluş Savaşı yıllarında Ankara’daki at yarışlarını kendi himayesinde yaptıran Mustafa Kemal Atatürk, 1927 yılında emir vererek, Gazi Koşusu’nun düzenlenmesini istedi.

At yarışlarının modern toplumlar için sosyal bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Atatürk, fırsat buldukça hipodroma gelmekten büyük mutluluk duyuyordu. Ali Muhiddin Hacıbekir’in sahibi olduğu "Neriman"ın 1927 yılında kazandığı ilk Gazi Koşusu’nu da Ulu Önder Atatürk ile İsmet İnönü birlikte izledi.

Gazi Koşusu’nun en önemli özelliği, 3 yaşlı safkan İngiliz taylarının yarış hayatlarında sadece bir kez katılabilmeleri.

İLK İKRAMİYE 2 BİN LİRA

Ali Muhiddin Hacıbekir’in "Neriman" isimli kısrağı tarafından kazanılan 1927 yılındaki ilk Gazi Koşusu’nun ikramiyesi 2 bin lira idi. İlerleyen yıllarda bu önemli koşuyu Cumhurbaşkanları İsmet İnönü "Olgo", Celal Bayar ise "Cap Gris Nez" isimli safkanlarıyla kazandı.

İstanbul’da ilk kez 1968’de düzenlenen Gazi Koşusu’nda ise birinciliği Burhan Karamehmet’in "Asuvan" adlı safkanı elde etti. Türk yarışçılığının en büyük klasiği Gazi Koşusu’nun armağanı olan Atatürk’ün at üzerindeki som gümüşten heykeli, 1970 yılından beri "Gazi Koşusu" galiplerine verilmeye başlandı.

Ünlü heykeltıraş Doç. Dr. Şadi Çalık’ın eseri olan bu heykeli ilk kez "Sadettin" adlı safkanın sahibi Sadun Atığ aldı.

"BOLD PILOT"IN DERECESİNİ GEÇEN OLMADI

Gazi Koşusu’nda en iyi derece, 1996 yılında Özdemir Atman’ın "Bold Pilot" (2.26.22) isimli safkanına ait.

Gazi Koşusu’nu en fazla kazanma başarısını gösteren eküri, "Darling" (1950), "Kusun" (1953), "Atlıhan" (1961), "Melikşah" (1963), "Kayarlı" (1964), "Minimo" (1971), "Akkor" (1972), "Karayel" (1973), "Buğra" (1976), "Toraman" (1982), "Cartagena" (1984), "Hafız" (1986), "Popular Demand" (2005) ile (toplam 13 kez) Eliyeşil ekürisi.

MÜMİN ÇILGIN EN FAZLA KAZANAN JOKEY

Mümin Çılgın, "Helene De Troia" (1960), "Apaçi" (1965), "Nadas" (1974), "Dr. Seferof" (1979), "Dersim" (1981), "Uğurtay" (1985), "Hafız" (1986), "Top Image" (1988) ve "Abbas" (1991) ile 9 kez kazanarak, Gazi Koşusu’nu en fazla kazanma başarısını gösteren jokey oldu.

Geçen yılki 84. koşuyu Can Şemenoğlu’nun sahibi olduğu "Mystical Storm" isimli safkan, jokeyi Selim Kaya ile 2.29.80’lik derecesiyle kazanmıştı.

GÜNÜN DİĞER KOŞULARI

Gazi Koşusu’nun yanı sıra Ali Rıza Bey Koşusu, Zübeyde Hanım Koşusu, Anafartalar Koşusu, İstiklal Savaşı Koşusu, Ayasofya Koşusu ve Amatör Bayan Binici Koşusu da yapılacak.

ALİ RIZA BEY KOŞUSU

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Bey adına düzenlenen, dört ve daha yukarı yaşlı Arap atlarının katılacağı 1400 metrelik çim pistte yapılacak koşunun birincilik ikramiyesi 120 bin lira.

Saat 15.30’da başlayacak koşuya "Berkayefe", "Gelibolu", "Göktekin", "Hızlıtay", "Kenanaco", "Mertkal", "Sarraf", "Tozan", "Vakkas" ve "Rawdat Al Khalidiah" isimli 10 at katılacak.

ZÜBEYDE HANIM KOŞUSU

Dört ve daha yukarı yaşlı safkan İngiliz kısraklarının önemli yarışlarından biri olan ve Ulu Önder Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım adına düzenlenen koşu, çim pistte 1600 metre mesafede saat 18.00’e gerçekleştirilecek.

Birincilik ikramiyesi 120 bin lira olan Zübeyde Hanım Koşusu’nda "Atenflex", "Black Magic Women", "Brooklyn", "Colenels Love", "Fair Lady", "Mia Nur", "Mystical Storm", "No Comment", "Princess Zahra" ve "Sweety Girl" isimli 10 kısrak ter dökecek.

"ANAFARTALAR KOŞUSU

Üç yaşlı safkan İngiliz taylarının önemli koşularından biri olan Anafartalar Koşusu, kum pistte 2000 metre mesafede koşulacak ve birincilik ikramiyesi 200 bin lira.

Saat 18.30’da start alacak Anafartalar Koşusu’nda "Albitay", "Amerikalı", "Belmont", "Deep Forest", "Domates Biber", "King Alp", "Mister Kermit", "Miklagard", "Predator", "Ruddy", "Sedd El Bahr", "Silsüpür", "Sound Of Storm", "Star Gate", "Step By Step" ve "Uncle Harry" isimli 16 tay mücadele edecek.

İSTİKLAL SAVAŞI KOŞUSU

Saat 16.30’da start alacak dört yaşlı safkan Arap atlarına mahsus İstiklal Savaşı Koşusu, çim pistte 2100 metre mesafede koşulacak ve birinci olan 320 bin lira ikramiye alacak.

Koşuya "Alişarlı", "Aydemir", "Bilgekurt", "Bulut Reis", "Darfur", "Demirdelen", "Eskişehirli", "Gökmener", "İsfendiyar", "Mete", "Münifehan", "Onurkaan", "Sungurberk", "Tözüm", "Üngütbey" ve "Enginaz" isimli 16 at katılacak.

AYASOFYA KOŞUSU

Üç yaşlı safkan dişi İngiliz taylarına mahsus Ayasofya Koşusu, çim pistte 1900 metre mesafede saat 16.00’da koşulacak ve ikramiyesi 170 bin lira. Koşuya "Alaz", "Another Life", "Bagi", "Beyond Cloudes", "Doctor", "Fi Fenomoni", "Gençceren", "Impassable", "La Santa Roja", "Lily Of The Valley", "Mia Adriana", "Miss Dennis", "Müyesser Esthetics", "Olive Eyed", "Sinemtay", "Soylu", "Steel Cat", "Suçatılı", "Şans Meleği", "Too Late" ve "Walk Of Life" isimli 21 tay ter dökecek.

AMATÖR BAYAN BİNİCİ KOŞUSU

Dört ve daha yukarı yaşlı safkan İngiliz atlarına mahsus bayan binicilerin katılacağı Gras Savolye World Cup Of Nations Amatör Bayan Binici Koşusu, çim pistte 1600 metre mesafede koşulacak.

Saat 14.30’da start alacak koşuda "Mavimsi", "Lalik", "Doğanhan", "Dursun Efendi", "White Junior", "Şijer", "Petrol", "Maneko" ve "Rölans" isimli 9 at katılacak.

3

Haberin Devamı