Gündem Gaziliğine AİHM karar verecek

Gaziliğine AİHM karar verecek

Paylaş
Gaziliğine AİHM karar verecek

1989'da Hakkari'de teröristlerle girilen çatışmada vücuduna isabet eden 19 şarapnel parçasıyla yaşam mücadelesi veren kişi, gaziliğini ispatlamaya çalışıyor

Bozüyük Belediyesi'ne ait sosyal konutlarda yaşayan Önder Oğuz, 1989 yılında Hakkari’nin Çukurca İlçesi'nde vatani görevini yaparken teröristlerin saldırısına uğradıklarını, çatışmada ağır yaralandığını söyledi.

Söz konusu çatışmada, vücuduna, çıkarılması mümkün olmayan 19 şarapnel parçası isabet ettiğini ifade eden Oğuz, "Vücudumda, 16’sı göğüs ve akciğer çevresinde, 3’ü elimde olmak üzere toplam 19 şarapnel parçası bulunuyor. Şarapnel parçaları hayati tehlike riski taşıdığı için çıkarılmadı" dedi.

"ORGAN KAYBIN YOK, GAZİ DEĞİLSİN"

O zamandan beri çok yorulduğunu, biraz yürüyünce tıkandığını anlatan Önder Oğuz, sağlık şartlarına uygun sabit bir iş bulamadığını, bu yüzden eşinin oğlunu da alarak kendisini terk ettiğini ve boşandığını dile getirerek, şöyle konuştu: "İmkansızlıklar yüzünden oğlumu 12 yıldır göremiyorum.

Geçen 21 yıl içinde çalmadığım kapı kalmadı. Emekli Sandığı, aldığım raporları (Organ kaybın yok, sen gazi değilsin) diyerek kabul etmedi.

Bazen (Keşke çatışmada kolum bacağım kopsaydı) diyorum. Ne sağlık karnesi, ne gazi kartı ne de sosyal hak verildi. Bugüne kadar kimse beni ciddiye almadı."

"DİLENCİ GİBİ YAŞAMAKTAN BIKTIM"

Ekonomik kriz nedeniyle çalıştığı taşeron firmadan çıkartıldığını anlatan Oğuz, geçimini sağlamak için günübirlik işlerle idare etmeye çalıştım ama olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi bir ekmeğe muhtaç kaldım.

Evimde odun, kömür yok. Faturayı ödeyemediğim için sular kesildi. Aç bir halde yaşama mahkum edilmiş gibiyim. Ne yapacağımı şaşırdım. 21 yıldır gazi olduğumu ispat etmeye çalışıyorum. Dilenci gibi yaşamaktan bıktım."

"DAVAYI AİHM’E TAŞIDIM"

Oğuz, gazi olduğunu kabul ettirebilmek için Askeri Mahkeme’ye dava açtığını ancak bu davayı kaybettiğini belirterek, iç hukuktaki mücadelesinden sonuç alamadığı için iki yıl önce, "gaziliğinin kabul edilmesi ve bundan doğan sosyal haklarının verilmesi" talebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıdığını söyledi.