Ekonomi Gazprom, Türkiye'den çekiliyor mu?

Gazprom, Türkiye'den çekiliyor mu?

Paylaş
Gazprom, Türkiye'den çekiliyor mu?

Kommersant gazetesi, Gazprom'un Türkiye'nin iç piyasasından tamamen çekilebileceğini iddia etti

Kommersant'ın kaynaklarına göre, Gazprom Rus doğalgazının Türkiye'ye ithalatçıları Enerco ve Avrasya'daki yüzde 60'lık kontrol payını yöneten Promak şirketinden çıkmayı planlıyor.

Promak Gazprom ve Akfel Holding'in 2014 yılında ortak kurulan şirketidir. Gazprom ise şirketin yüzde 40'lık payına sahip.

Daha önce Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, şirketin diğer Türk aktifi Bosphorus gas'ı satma planlarından bahsetmişti. Medvedev, Türk piyasasının ön görülemez olduğunu ve liranın değer kaybetmesi yüzünden cazibesini de kaybettiğini belirtti. Gazetenin kaynakları, Bosphorus'un 2016 yılındaki yaklaşık 100 milyon euroluk kaybının önemli bir faktör olduğuna dikkat çekti.

Açıklamalara şu şekilde devam edildi:

"Gazprom Bosphorus gas'ın %71'lik payına sahip. Şirket kendi payını diğer %29'luk hissenin sahibi Sen Group'a satacak." denildi.



GAZPROM'DAN AÇIKLAMA


Gazprom'un sözcüsü Kupriyanov, "Türk enerji pazarındaki eğilimleri dikkatlice izliyoruz ve Türk tüketicilerle işbirliği için farklı alternatifler üzerinde duruyoruz. Uzun vadeli nihai çalışma modeli, enerji pazarındaki değişen konjonktüre göre adapte edilecek" ifadelerini kullandı.


'TÜRK GAZ PAZARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ


Gazprom'un gaz ithalatında ikinci sırada bulunan Türk gaz pazarının kendileri için büyük önem taşıdığını da kaydeden Kupriyanov, şöyle devam etti: "Türkiye'nin bölgede oynadığı önemli enerji aktörü rolü giderek artmaya devam edecek. Biz de bu doğrultuda yeni altyapı projesi olan Türk Akımı'nı geliştiriyoruz. Türk Akımı, Türkiye'ye büyük miktarda gazı doğrudan taşıyacak.

Kommersant gazetesi, Rus enerji şirketi Gazprom'un Türk iç pazarından tamamen çekilebileceğini öne sürmüştü. (Sputnik)

Haberin Devamı