Dünya Gazze'de ateşkes sevinci, halk sokağa döküldü

Gazze'de ateşkes sevinci, halk sokağa döküldü

Paylaş
Gazze'de ateşkes sevinci, halk sokağa döküldü

Gazze'de ateşkes ilan edilmesi üzerine, kararı kutlayan on binlerce Filistinli sokaklara döküldü

İsrail’in 8 gün süren saldırılarının ardından ateşkes kararını kutlayan on binlerce Filistinli sokaklara döküldü. Filistinlilerin "Zafer" olarak nitelendirdiği ateşkesin sağlanması, Gazze’de sevinçle karşılandı. Gazze’de havai fişekler atıldı, sokağa dökülen halk ellerinde Filistin bayrağı taşıdı.

Haberin Devamı

Göstericiler, "El-Kassam, Gazze’den sana selam", "Heniye, Gazze’den sana selam", "Hamas, Fetih ve halk için birlik", "Gazze, zafer kazandı" sloganları attı. Tekbir sesleri yükselen camiler de halk, ateşkes kutlamalarına katılmaya davet edildi. Mısır, İsrail ile Filistinli gruplar arasında dün 21.00’den itibaren ateşkes sağlanacağını duyurmuştu.

"Ateşkesin sağlanmasında, Türkiye’nin çabasını takdir ediyorum"

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, İsrail’le Filistinli gruplar arasında ateşkesin sağlanmasında, Türkiye’nin çabasını takdirle karşıladıklarını belirtti. Amr, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı basın açıklamasında, "Gazze’deki ateşin durmasında, Arap Birliği, Türkiye, Katar, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un çabalarını takdir ediyorum" dedi. Mısır, İsrail ile Filistinli gruplar arasında bu akşam 21.00’den itibaren ateşkes sağlanacağını duyurmuştu.

'Onurlu bir direniş gösterdik ve ateşkesi de onurlu bir şekilde kabul ettik'

Haberin Devamı

İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Şallah, Filistin direniş güçlerinin, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları karşısında onurlu bir direniş gösterdiğini ve ateşkesi de onurlu bir şekilde kabul ettiğini belirtti. Ramazan Şallah, İsrail ile Filistinli gruplar arasındaki ateşkesin ardından Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal ile yaptığı açıklamada, Filistinli direniş gruplarının, ateşkesin şartlarını İsrail tarafından muhalif bir tutum sergilenmedikçe yerine getireceklerini belirterek, "Biz, bu konuda uzman olan İsrail’in sözünden dönmesi hususunda da alışkanlık kazandık" dedi.

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırının etkenlerinin siyasi olduğunu kaydeden Şallah, "İsrail’in Gazze’ye saldırı sebepleri hala geçerliliğini koruyor" dedi. Şallah, "İsrail’in saldırıları karşısında onurlu bir direniş gösterdik ve ateşkesi de onurlu bir şekilde kabul ettik" ifadesini kullandı.

-Mısır’ın rolü-

Mısır’ın eskisinden daha güçlü olduğunu bildiren Şallah, "Biz güçlü bir direniş gücünün yanında, ondan daha güçlü İslam ümmetine sahibiz" diye konuştu. Şallah, "Mısır olmasaydı bu anlaşmanın sonuçları şimdiki gibi olmazdı" diyerek, Mısır’ın ateşkesteki rolüne de değindi. Şallah, "İsrail saldırıları karşısında elde edilen başarı sadece Filistin’in değil, bütün İslam ümmetine ait. Güçlü bir iradeye sahip olan halk, ne İsrail ne Amerika ne de Batı devletlerinin silahları önünde yenilir" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

'ATEŞKES ANLAŞMASINA VARDIK'

BMGK’da kapalı danışma toplantısı yapılacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkesin sağlandığı bilgisi üzerine danışma toplantısı yapılacak. Toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un TSİ 22.30’da telekonferans yöntemiyle bağlanarak bölgedeki son durum hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

BMGK’da bugün bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirmek ve bir karar alma amacıyla açık toplantı yapılması planlanıyordu. Ancak ateşkesin sağlanması üzerine bu toplantı yerine kapalı danışma toplantısı yapılması kararlaştırıldı. BMGK’da, İsrail’in Gazze saldırılarına başlamasından bugüne birçok kez danışma toplantısı gerçekleştirildi ancak herhangi bir basın açıklaması ya da karar metni üzerinde anlaşma sağlanamadı.

Haberin Devamı

Rusya’nın BM Daimi Te kınadı. Ban, yaşanan hiçbir gelişmenin sivillere saldırmayı meşru gösteremeyeceğini kaydetti.


"İsrail kaybetti, Filistin direnişi kazandı"

Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, ateşkes anlaşmasına ilişki, "İsrail kaybetti, Filistin direnişi kazandı" dedi. Ateşkesin açıklanmasının ardından Mısır’ın başkenti Kahire’de İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ramazan Şallah’la yaptığı basın açıklamasında Meşal, "İsrail, geçen çarşamba başladığı, 8 gün süren saldırılarında kaybetti.

İsrail, 8 gün sonra Filistinli direniş gruplarının isteklerine boyun eğmek zorunda kaldı. Filistin direnişi kazandı" görüşünü belirtti. "Sihir, büyücüsüne geri döndü, İsrail atıldığı macerada başarılı olamadı" ifadesini kullanan Meşal, İsrail’in ateşkese uyduğu sürece kendilerinin de uyacağını söyleyerek, "İsrail ateşkese uyduğu müddetçe bizde uyacağız. Eğer onlar dönerse bizde döneriz" diye konuştu. Ateşkes maddeleri arasında Gazze’den İsrail’e açılan sınır kapısı dahil tüm sınır kapılarının açılması şartı bulunduğu belirten Meşal, iki tarafın sınır kapılarının açılması, Gazze’ye insan ve mal girişinin kolaylaştırılması konusunda anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Ateşkesin sağlanmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Türk yetkililerin çabalarını öven Meşal, "Başbakan Erdoğan ve Türk yetkililerin ateşkes için harcadığı çabalara teşekkür ediyoruz. Ayrıca Mısır ve Katar’a da teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

'ATEŞKES ANLAŞMASINA VARDIK'


AA