Sağlık GDO'lu tütün uyarısı

GDO'lu tütün uyarısı

Paylaş
GDO'lu tütün uyarısı

Ulusal Kanser Danışma Kurulu, kanser hastalığına karşı GDO'lu tütün uyarısında bulundu

Ulusal Kanser Danışma Kurulu’nun 12-13 Aralıkta 100’den fazla bilim insanının katılımıyla yaptığı toplantı sonucunda önemli kararlar alındı.

Kanser araştırmaları konusunda zaman kaybetmeden Ulusal Kanser Enstitüsü kurulması, kanunun hızlandırılması, Sağlık Bakanlığı’nın uluslararası işbirliği ile yeni bir kanser araştırması vizyonu geliştirmesi gerektiği de belirtildi.

KANSERİN ÖNLENMESİ İÇİN ALINAN KARARLAR

Asbest, eriyonit gibi mineral tozlara maruziyet sonrası toksik etki nedeniyle ortaya çıkan akciğer zarı kanseri, doğal radyasyonla maruziyet sonrası ise gelişebilecek kanserler konusunda devam eden çalışmalara hız verilmelidir.

Ülkemizdeki yer altı sularındaki doğal olarak bulunabilen arseniğe karşı içme sularının düzenli olarak izlenmesi ve arsenikli suların kullanılmaması için gereken önlemler alınmalıdır. Türkiye’deki içme sularının yüzde 60’ını yeraltı sularından sağlandığı gerçeği arsenik konusunun önemini artırmaktadır. Çevresel kanserler konusunda ülke haritası çıkarılmalı ve belli aralıklarla güncellenmelidir.

Öncelikle arsenik başta olmak üzere doğal kanserojenlerin sigarayla etkileşimleri ile artan kanser riski için toplumda farkındalık sağlanmalıdır.

Çocuk hastalara iyonlaştırıcı radyasyonla yapılan tanı amaçlı incelemelerde düşük doz verilmesine yönelik ileri teknolojilerin kullanılması sağlanmalıdır.

Radyasyon güvenliği konusunun Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda şekillendirilmesi uygun olacaktır.

Baz istasyonları hakkında ülkemizde devam eden bine yakın davanın çözümü için Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi’nin hazırladığı elektromanyetik alanlar konusundaki yönetmelik biran önce yayınlanarak yürürlüğe girmelidir."

KANSERDEN KORUNMA YOLLARI

Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanmayın, kullanıyorsanız bırakın.

Günde en az 5 kez taze meyve ve sebze yiyin.

Yağ tüketimini azaltın, kırmızı eti haftada birden fazla tüketmeyin.

Alkol kullanımını sınırlandırın.

Şişmanlıktan kaçının.

Haftada en az 3 kez 30 dakika tempolu yürüyüş ya da benzeri egzersiz yapın.

Anormal kanama, iyileşmeyen yara, yeni ortaya çıkan ya da büyüyen ben veya kitle fark ettiğinizde doktorunuza başvurun.

Sigara içilen ortamlardan uzak durun."

GDO’LU TÜTÜNLERE DİKKAT!

"TAPDK’nın 7. üyesi atanmadığı için son 2 yıldır denetimler ve satış noktaları reklamları ile ilgili kararlar alınamamaktadır" vurgusunun da yapıldığı kurul kararlarında, TAPDK’nın sigara firmalarının etkilerinden uzak olarak yeniden yapılandırılması gerektiği bildirildi.

İçişleri Bakanlığı’nın sorumluluğundaki denetimlerin yeterince yürütülmediği, Sağlık Bakanlığı’nın çabasının da tek başına yeterli olmadığı kaydedilerek, şunlara dikkat çekildi: "Yurt dışından bu yıl 83 milyon kilo tütün ülkemize girmiştir. Bu tütünlerin çoğu GDO’lu tütün üretimi yapılan ülkelerden gerçekleştirilmiştir. Bu ciddi bir sorundur.

Her türlü nargile kullanımının ve duman çıkaran her türlü modelin sağlığa zararlı olduğu vurgulanmalıdır ve toplum uyarılmalıdır."

4

Haberin Devamı