Prof. Dr. Derin Kösebay Gebe kalmak kolaylaşıyor
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmak kolaylaşıyor

Haberin Devamı

Kadınları istenmeyen gebeliklerden koruyan doğum kontrol haplarını bıraktıktan 1 ya da 2 ay sonra hamile kalınabilir. Çünkü ilaçları bırakan kadınlarda hipofiz bezindeki hormonlar artış gösteriyor ve gebe kalmak kolaylaşıyor

Kistlerle ne yapacağım?

28 yaşındayım. Adet kanamalarım uzun sürdüğü için doktora gittim. Hormon testlerim temiz. Sol yumurtalıkta çok küçük bir kist tespit edildi. Doktor ilaç verdi. Adet kanamamın süresi 8-9 güne indi. Başka bir doktor da kistlerin küçüldüğünü söyledi. Çocuk istiyoruz. Doktorum bu kisti gebeliğe engel olmadığını anlattı. Ama kafam karıştı. Yine de adet kanamam yine 10 günden fazla. Ne yapmamı önerirsiniz? CEVAP Sevgili okuyucumuz, anlayabildiğim kadarıyla hormonal ufak bir yardıma ihtiyacınız var. İlaç kesilince kanamaların yine süresi uzamış. Bunun yanında yumurtalıktaki ufak kist bana hiç önemli görünmedi (Birkaç doktor arkadaşım da kisti önemsememiş). Bence gebeliği düşünün. Eğer bir süre denemenize rağmen gebelik oluşmazsa o zaman gerekli incemeler yapılır.

[[HAFTAYA]]

Adetlerim düzensiz, prolaktin hormonu yüksek


22 yaşında kızım. Benim sorunum adetlerimin düzensiz olması ve memeden süt gelmesi. Bir senedir hastaneye gidiyorum ama sonuç alamadım. Hatta hipofiz MR’a girdim. Bundan da sonuç alamadım. Kullandığım ilaçtan fayda göremedim. Prolaktin değerlerimi yazıyorum. Bu durum bana ileride zarar verir mi? CEVAP Sevgili okuyucumuz, prolaktin hormonu hipofiz bezinin urlarında (Prolaktinoma) yüksek bulunduğu gibi başka pek çok nedenle de yükselir. Stres en sık karşımıza çıkan neden. Bunun yanında tiroid hastalıkları, kullanılan bazı ilaçlar, bazı akciğer ve karaciğer hastalıkları, vücuda gelen büyük darbeler (Büyük kazalar) gibi... Sizde hipofiz bezine ait bir problem gözükmüyor. Doktorunuza danışın, belki ilacınızı değiştirir, belki ilacın dozunu arttırır. Ama sonuçta tedaviniz yapılır, merak etmeyin.

Ne zaman hamile kalabilirim?

26 yaşındayım, yaklaşık 4 yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Ancak 1 ay oldu, hap kullanmayı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra 1-2 ay beklemek bence yeterli. Bu ilaçları kestikten sonra hipofiz bezinden salgılanan hormonlar normale oranla çok daha fazla salgılanıyor ve bu da kadının gebe kalmasını kolaylaştırıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder