Opr. Dr. Hande Akbaş Gebe kalmayı zorlastırabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebe kalmayı zorlastırabilir

Haberin Devamı

Cinsel yolla bulaşan klamidya çoğu zaman belirti vermiyor. Zamanında fark edilir ve tedaviye başlanırsa kısa sürede geçiyor. Ama geç kalınırsa tüplere hasar vererek gebe kalmayı zorlaştırıyor ve dış gebelik riskini arttırıyor...

Rahim sarkması için ameliyat olayım mı?

Bende rahim sarkması varmış, hamile kalabilir miyim? Rahatsızlığım ileri derecede değil. Ameliyat olsam ileride cinsel ilişkide sorun yaşar mıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 45 yaşından genç olduğunuzu varsayarak sorunuzu yanıtlıyorum. Genellikle rahim sarkması ileri yaşlarda menopoz ile daha belirgin hale geldiğinden sizinki erken aşamasındadır. İleri evre olmadığı sürece gebe kalmanızda sorun olmaz. Ama erken doğum riski nedeniyle yakın takip edilmeniz gerekir. Ameliyatı da doğumdan sonra yaptırmanız en doğrusudur. Çünkü normal doğum sırasında ıkınmalara bağlı olarak rahimde daha fazla sarkma meydana gelir.

Akıntı yüzünden doktora gtitim

23 yaşındayım, vajinal akıntım nedeniyle doktora gittim. Akıntının nedeni klamidya adında bir mikropmuş. Tedavi edilmediğinde çok önemli rahatsızlıklara yol açabileceğini söyledi. Acaba bunlar neler?

CEVAP

Sevgili okuyucum, klamidya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon etkenleri arasında sık rastlanan bir mikrop. En önemli özelliği tedavi edilebiliyor olması. Doktorunuz bunu tespit edip gerekli ilaçları başladıysa tedaviye çok kolay yanıt verir. Tedavi edilmediği taktirde kadının üreme organlarında kalıcı ve geri dönüşümsüz hasar yaratarak ileride gebe kalmayı zorlaştırabilir. Özellikle tüplerinize hasar vererek ileride gebelik oluşsa bile bunun dış gebelik olma riskini arttırır. Klamidya enfeksiyonu birçok insanda bulgu oluşturmaz. Bazen sizde yaptığı gibi kötü kokulu akıntı veya idrar yaparken yanma hissi oluşturabilir.

Şeker yüklemesi yapıldı

25 haftalık hamileyim. 50 gram şeker testi yaptırdım. Sonuç 151 çıktı. Doktorum 100’ lük test istedi. Onun da sonuçlarını size yazıyorum. Acaba benim ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 50 gram şeker yüklemeniz yüksek çıkmış. Ama bu sadece tarama testi olup esas tanı konulması için 75 ya da 100 gramlık şeker yükleme testleri yapılması gerekir. Nitekim doktorunuz 50 gram şeker yüklemeniz yüksek çıktığı için doğru bir şey yapıp 100 gram şeker yüklemesi istemiş. Bu testin sonucuna göre de şeker düzeyleriniz normal çıkmış. Yani gebeliğe bağlı şeker hastalığınız yok. Endişelenmeyin lütfen.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder