Prof. Dr. Derin Kösebay Gebelik için 1 yıl bekleyin
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik için 1 yıl bekleyin

Düzenli ve korunmasız cinsel ilişkiye giren sağlıklı karı-kocaların bile 1 yıl içinde çocuk sahibi olma şansı yüzde 70-75 civarında. Eğer yeni evliyseniz ve 4-5 aydır çocuğunuz olmuyorsa telaşlanmayın, bir yıl sonra doktora gidin.

5 aydır ilaç kullanmıyorum ama hamile kalamadım

22 yaşında, 1.5 yıldır evli bir kadınım. Evliliğimin ilk ayında doğum kontrol hapı kullandım. 6-7 ay sonra hapları düzenli kullanmadığım için hamile kaldım. 2.5 ay sonra da düşük yaptım. Doğum kontrol haplarını 4 ay daha kullanıp bıraktım. 5 aydır ilaç kullanmıyorum ama hamile kalamadım. Doktora gittiğimde smear testi yapıldı, rahim ağzında kızarıklık ve iltihap olduğu söylendi. Eşime de, bana da ilaç verildi. Adet dönemine 1 hafta kala siyah renkli akıntım oluyor. Bütün bunlar çocuğumun olmasına engel mi?

Haberin Devamı

CEVAP Doktorunuz size smear testi yapmış ve muhtemelen bir enfeksiyon (belki de mantar) saptamış ve kontrolde ilaçları tekrar kullanmanızı önermiş. Demek ki hastalık tam geçmemiş. Bence tedaviyi tamamlayın. Ayrıca 4-5 ay çocuk olmaması önemli değil. Sağlıklı karı-kocaların bile 1 yıl içinde ancak yüzde 70-75’i gebeliği sağlayabiliyor, telaş etmeyin. Adet öncesi lekelerin olması belki ufak bir hormonal bozukluğun işareti olabilir. Doktorunuza başvurursanız gerekli ilacı o da lüzumlu görürse verecektir.

Tüylenme için tetkik yaptırdım, prolaktin çok mu yüksek?

Tüylenme şikayeti sebebiyle hormon tetkikleri yaptırdım ve prolaktin hormonu 31,90 değerinde çıktı. Bu değer çok mu yüksek? Memelerden süt gelme veya adet düzensizliği gibi şikayetlerim yok. Ne yapmalıyım, tedavisi zor mu?

CEVAP Prolaktin değeriniz çok yüksek değil. Aşırı tüylenmenin nedenlerini araştırırken yumurtalık, böbrek üstü bezi, tiroid hormonlarının incelenmesi gerekir. Ayrıca pek çok genç kadında görülen polikistik over için de mutlaka ultrason muayenesi yapılmalı. Bozukluğun yeri saptandıktan sonra tedavide ne yapılabilir ancak o zaman konuşulabilir. Tüylü olmak biraz da irsiyetle ilgili. Bunu da göz önüne alarak kadının değerlendirilmesi gerekir. Yani her tüylü kadında mutlaka bir hormonal bozukluk olması da gerekmez.

Haberin Devamı

Yumurtalığımdaki sancı yüzünden yürümekte zorlanıyorum

30 yaşındayım, sol yumurtalığımda zaman zaman sancı hissediyorum. Bu yüzden yürümekte zorlandığım bile oluyor. Ancak ağrı kesici içtiğimde sorun ortadan kalkıyor. Acaba bu ciddi bir sorun yaratır mı? Ya da ağrı kesiciyle geçtiği için sıkıntı yaratmaz mı?

CEVAP Vücudun herhangi bir yerindeki ağrının ilaçlarla bir süreliğine geçmesi hiçbir anlam ifade etmez. Yumurtalıklarda ağrı yapabilecek pek çok şey olabilir: Kistler, tümörler, kistlerin kendi etrafında dönmesi sonucu ani ortaya çıkan ağrıyla kistlerin yırtılması, yumurtalıklar ve çevresinin iltihapları gibi daha pek çok neden ağrı yapabilir. 30 yaşındasınız, her kadın gibi hiçbir şikayetiniz olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçmelisiniz. Bu şikayetler olduğu için mutlaka doktorunuza görünmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder