Prof. Dr. Derin Kösebay Gebelik şikayetleri azaltabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik şikayetleri azaltabilir

Haberin Devamı

Polikistik overi olan kadınlarda tüylenmede artış, adet düzensizliği, kalçalarda yağ birikimi gibi şikayetler oluyor. Doğum kontrol haplarıyla tedavi edilen kadınlarda gebelik şikayetlerin azalmasını ya da tamamen geçmesini sağlayabiliyor

Adetlerim çok düzensiz

26 yaşındayım. 2 yıl önce adet düzensizliği şikayetiyle doktora gittim. Polikistik over sendromum var, ilaç kullanıp adet görüyorum. Hep ilaç mı kullanacağım? Bu hastalıktan ne zaman kurtulurum? CEVAP Sevgili okuyucumuz, polikistik over’de yumurtalığın çalışma düzeni bozulmuş, yumurtlama olamadığı için progesteron hormonu yok. Bunun yanında erkeklik hormonu tipinde bazı maddelerin salgılanması söz konusu. Bu değişiklikler tüylenmede artışa, karın ve kalçalarda yağ birikimine, adet kanamalarında düzensizliklere neden oluyor. Kilo artışı kanda şeker düzeyini ayarlayan insülin hormonuyla ilgili bozukluklar nedeniyle meydana geliyor. Sonuçta polikistik over çoğunlukla genç yaşlarda görülür ve doğum kontrol hapları yumurtalığın çalışmasını düzenlemesi ve rahim içini koruması açısından sıklıkla kullanılır. Çocuk istenildiği zaman tedavi değiştirilir ve yumurtlama için ilaç verilir. Gebelik ve doğum bu hastalarda şikayetlerin azalmasına veya tamamen geçmesine yardımcı olabiliyor. Bazı durumlarda tekrar aynı tedavileri tekrarlamak da gerekiyor.

[[HAFTAYA]]

Bebeğim sağlıklı doğacak mı?

29 yaşındayım ve 2 aylık hamileyim. Çocuğumun sağlıklı doğup doğmayacağını önceden öğrenmek mümkün mü? CEVAP Sevgili okuyucumuz, gebeliğin 12-14’üncü haftaları arasında yapılan kan testi ve ultrason muayenesinde ölçülen ense kalılığı çocuğun kromozom bozukluklarının anlaşılmasında kullanılan bir testtir. Daha sonra yapılan ultrason muayeneleri ile genetik bir bozukluğun belirtileri araştırılır. Eğer bu testlerde şüpheli bir durum varsa doktorunuz çocuğun içinde bulunduğu sudan (Amnios sıvısı) örnek alarak genetik inceleme yapabilir (Amniosentez). Gebeliğinizi herhalde bir doktor takip edecektir. Doktorunuz gerekenleri yapacaktır. Gerekli görürse prenatoloji ile uğraşan bir doktor arkadaşından yardım isteyecektir.

İlaçların faydası olur mu?


53 yaşındayım, 2 yıl önce düzensiz adet görmeye başladım. Doktor kontrolüyle 3 ay ilaç kullandım. Rahim içinden parça aldılar. Sonuçları size yazıyorum. Doktor bana bir ilaç verdi, 3 ay kullanacakmışım. Acaba hapın faydası olur mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, doktorunuz rahim içinden aldığı parçada östrojen hormonunun etkisini görmüş. Menopoza yakın bir kadında sadece östrojen etkisi olması rahim kanseri açısından risktir. Bu nedenle verdiği ilaç sizi bu riskten koruyacağı için bence kullanmaya başlayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder