Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelik sırasında yeniden çıkabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelik sırasında yeniden çıkabilir

Haberin Devamı

HPV denilen virüse bağlı olarak çıkan kondilom cinsel yolla geçiyor. Yayılabildiği için vücutta kalmaması gerekir.

Daha önce kondilomlarınız varsa gebe kaldığınızda yeniden ortaya çıkabilir. Bu durumda normal doğum yerine sezaryen daha iyi olur...


Sağ tüp kapalıymış

30 yaşında, 2 yıllık evliyim. Korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktor sağ tüpümün kapalı olduğunu anlttı. İlaç tedavisi uyguladı. Ameliyatla tüplerin açılma şansı yok mu ya da tek yolum tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır korunmamanıza rağmen çocuk sahibi olamadıysanız önerim, bu konuda deneyimli bir uzmana başvurarak öncelikli olarak detaylı araştırma yaptırmanızdır. Sağ tüpünüzün neden kapandığı, rahim filminde nasıl göründüğü önemlidir.

Genelde hasar gören tüpler açılsa bile sonrasında dış gebelik riski arttığı için ne yazık ki biz tüp bebek konusunda deneyimli hekimler bu yöntemi pek önermemekteyiz. Anladığım kadarıyla birkaç kez ilaç tedavisiyle diğer tüpünüz aracılığıyla gebelik olur mu diye bakılmış ancak başarı sağlanamamış.

Artık tüp bebek yaptırmanın zamanı gelmiş olabilir. Ancak öncesinde tüplere müdahale gerekir mi bakıp sonra yol alınmalıdır.

Bebek istiyorum

25 yaşındayım, 2 yıllık evliyiz. Bebeğim olsun diye tedavi görüyorum. Yumurtlama oluyor ama çatlamıyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır korunmasız ilişkiye rağmen hamile kalamadıysanız daha fazla vakit kaybetmeden üreme tıbbı alanında uzmanlaşmış bir kadın hastalıkları ve doğum hekime başvurun. Yumurtlama ya da başka bir sorununuz olduğu kesin.

Çünkü 2 yıldır gebelik oluşmamış. Sebep hızlıca bulunup derhal sizi gebeliğe götürecek daha ileri yöntemlere ihtiyaç duymaktasınız.

Hamile kalır mıyım?

30 yaşındayım. Bir süre önce kondilom nedeniyle tedavi gördüm. Ayrıca rahim ağzında bulanan et benlerini yaktırdım. Smear testimde sorun çıkmadı. Şimdi çocuk sahibi olmak istiyorum. Acaba mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kondilomlar HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkar ve cinsel yolla geçer. Kondilomların kanserleşme özelliği yoktur. Ama yayılmaya eğilimli olduklarından çıkarılmaları gerekir.

HPV’nin bazı tipleriyse rahim ağzına yerleşerek kansere neden olabileceğinden bunu ekarte edebilmek adına size vajinal smear yapılmış ve normal çıkmış. Bunu düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin lütfen. HPV’nin doğurganlığınız üzerine olumsuz etkisi olmayacaktır.

Sadece gebelikte kondilomlar tekrar ortaya çıkabilir ve aktif lezyonların varlığında bebeğin doğum şeklinin sezaryen olması gerekir. Vajinal doğum sırasında bebeğiniz kanaldan geçerken HPV virüsünü alabilir ve soluk borusunda HPV’ye bağlı olarak kondilomlar ortaya çıkabilir ve bebeğinizde solunumsal sorunlar görülebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder