Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte cinsellik yasanabilir ama...
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte cinsellik yasanabilir ama...

Haberin Devamı

Hamilelikte cinselliği yaşamakta sakınca yok. Ama ilişkiden sonra 48 saat içinde yoğun kırmızı kanama olursa doktoru arayın. 32’nci haftada erken doğum riskini önlemek için ilişkiye ara vermek gerekir...

Yanma hissediyorum

30 yaşındayım. İdrarımı yaparken ciddi yanma ve ağrı hissediyorum, ağrımı hafifletebilecek herhangi bir öneriniz var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, idrar yaparken yanma başladığını hissettiğiniz anda sıvı alımını derhal arttırmanız gerekir. Günde 2-3 litre kadar sıvı tüketimi önemlidir. Kızılcık suyu veya tabletleri de şikayetlerinizi bir miktar azaltabilir. İdrar yaparken yanma ve ağrı hisseden bir kadında en önemlisi derhal idrar tahlili yaptırarak gerçek sorunun ne olduğunun anlaşılması ve tanının gecikmeden konulmasıdır. Bundan sonrasında gerekli görürse jinekoloğunuz size tedavi önerebilir ve antibiyotiğe başlayabilir. Şikayetleriniz ancak bundan sonra tam olarak geçecektir.

İlişkiye girilebilir mi?

29 yaşındayım ve 18 haftalık gebeyim. Acaba gebelik sırasında cinsel ilişkiye girilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz sorunsuz devam ediyorsa cinsel ilişkiye girmenizde sakınca yoktur. İlişkiden sonraki 48 saat içinde hafif pembemsi lekelenme olabilir, bu korkulacak bir durum değildir. Yoğun kırmızı kanama olması halinde ise mutlaka doktorunuza danışın. 32’nci haftadan sonra erken doğum riskini önlemek amacıyla cinsel ilişki pek önerilmemektedir.

Akıntının nedeni ilaçlar mı?

Bir süredir devam eden koyu sarı renkli ve hafif kokulu, yoğun akıntım var. İlişki sonrasında da rahatsız edici bir koku oluşuyor. Bu problemim nedeniyle doktora gittim. Tahliller yapıldı, temiz çıktı. Muayenede de anormallik tespit edilmedi. Peki bu akıntı neden oluyor? Adet düzensizliğim sebebiyle ve korunma amaçlı olarak 1.5 yıl ilaç kullandım. 3 ay ara verdim. Acaba nedeni haplar mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, bahsettiğiniz gibi kötü kokulu, sarı renkli akıntılar genellikle vajinanın bakteriyel enfeksiyonlarında ortaya çıkar. Eğer doktorunuz vajinal kültür aldıysa ve sorun saptanmadıysa o zaman size önerim bir süre oranın florasını düzenleyecek probiyotik içeren lokal vajinal fitiller kullanmanız asidik bir pH kazanımını sağlamanızdır. Adet düzensizliğiniz nedeniyle kullanmış olduğunuz ilacın akıntı yapmak gibi yan etkisi bulunmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder