Prof. Dr. Derin Kösebay Gebelikten önce kontrol şart
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikten önce kontrol şart

Gebe kalmayı isteyen kadın hamile kalmadan önce mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalı. Muayene sonrası kadına smear, kan sayımı, pıhtılaşma gibi testler yapılır. Eğer gerekirse karaciğerle ilgili tarama da yapılabilir.

Hamile kalmadan önce test yaptırmalı mıyım?

4 yıllık evliyim ve 30 yaşındayım. Evliliğimin ilk yıllarında çocuk sahibi olmak istemedim. Ama şimdi gebe kalmak istiyorum. Hamile kalmadan önce yaptırmam gereken testler var mı?

CEVAP: Önce bir kadın doğum uzmanının muayenesinden geçmelisiniz. Doktorunuz sizden eğer bugüne kadar yaptırmamışsanız smear testi denen rahim ağzı kanserinin teşhisinde kullanılan testi yapacaktır. Kan grubunuz, kan sayımı, kanama pıhtılaşma testleri ile gebelikte bebeği ciddi olarak etkileyen bazı hastalıkları geçirip geçirmediğinizi (Kızamıkcık gibi) araştıracak, gerekli görürse karaciğer ile ilgili testleri de yaptırabilir.

Haberin Devamı

Adetlerim çok sancılı geçiyor

Şiddetli adet sancısı çekiyorum, adet olmama yaklaşık 10 gün kala sancılarım başlıyor. 1 yıllık evliyim, Ginera adlı hapı kullanıyorum. Biraz etkisi var ama çok fazla değil. Bu ağrımın nedeni ne olabilir?

CEVAP: Doğum kontrol hapları genellikle bu tip ağrılarda çok işe yarıyor. Sizde etkili olmaması rahimde yapısal bir bozukluğunun olabileceğini akla getiriyor. (Rahim normalden küçük olabilir, rahimde myomlar, polipler olabilir) Endometriozis denen bir hastalığın rahim dışında da bulunması veya kanama miktarınız çok fazla olabilir. Adet kanında oluşan pıhtılar sanki çocuk düşürüyormuş gibi kramp yapabilir. Sonuçta sizin bir kadın doğum uzmanına başvurmanız gerekiyor.

Siğillerim geçmişti ama yine çıkmaya başladı

39 yaşında, evli 2 çocuk annesi bir kadınım. Geçen sene genital ve makat bölgesi arasında çok sayıda siğil çıktı. HPV virüsünden kaynaklanıyormuş. Bu siğilleri yaktırdım. Seanslar 7-8 ay kadar sürdü. Ama bugünlerde tekrar başladı. Kötü bir sonuç çıkacak diye doktora gitmeye korkuyorum. Sizce bu siğillerden kurtulmak için ne yapmalıyım? Hangi bölüme gitmem daha uygun olur?

CEVAP: Genital organlardaki siğiller için bir kadın doğum uzmanına gitmeniz gerekir. Siğilleri yapan bir virüstür (HPV). Bu virüsün 130’dan fazla tipi var. Çoğu kere de birkaç tip birden aynı kişide olabiliyor. Bu virüslerin içindeki 15 tip rahim ağzı kanserine neden olabiliyor. Bu nedenle dış genital organlardaki siğiller tedavi edilirken vajina ve rahim ağzının da incelenmesi gerek. Siğillerin tedavisi elektrokoter ile yakma veya dondurarak olabileceği gibi dıştan sürülen ilaçlarla da yapılabilir. Her ne şekilde tedavi yapılırsa yapılsın, eşinizle uzun bir süre prezervatifsiz ilişkide bulunmamanız gerek (Yaklaşık bir sene kadar). Ayrıca tekrarlayan vakalarda dış kısımlara sürülecek bazı ilaçlardan da yararlanılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder