Prof. Dr. Derin Kösebay Gebelikten önce tedavi şart
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikten önce tedavi şart

Myomlar gebelikte büyür. Bu yüzden rahmin iç tabakasına baskı yapıyor ve şeklini bozuyorsa gebelikten önce tedavi edilmelidir. Çünkü gebeliğin oluşmasını, devamını etkileyerek düşük ya da erken doğuma neden olabilir.

3 santimlik myom var, aldırmalı mıyım?

SORU: 27 yaşındayım, adet dışı kanamalarım nedeniyle doktoruma başvurdum. Yapılan ultrasonografi sonucunda 3 santim büyüklüğünde bir myom olduğu anlaşıldı. Doktorum bunun fazla büyümeden alınmasını tavsiye etti. Fakat hiç doğum yapmamış bir kadın olarak ameliyatın çocuk yapmamı ne kadar etkileyebileceğini merak ediyorum. Hamile kalamama, anne olamama riskim nedir?

Haberin Devamı

CEVAP: Myomlarda ameliyat kararı verilirken birçok noktanın etkili olması söz konusu. Çocuk isteyen bir kadında rahmin dışına doğru büyümüş 3 santimlik bir myomda ameliyatın gerekli olduğunu sanmıyorum. Fakat 8-10 santim büyüklüğünde bir myom herhalde ameliyat edilmeli. Myom rahmin iç tabakası üzerine baskı yapıyor, rahmin şeklini bozuyorsa gebelikten önce tedavi edilmelidir. Çünkü gebeliğin oluşmasını etkileyebileceği gibi gebeliğin devamını da etkileyerek sonuçta düşük ya da erken doğum olmasına da neden olabilir. Gebelikte myomlar büyürler. Bu nedenle karar verirken bu noktalara dikkat etmek gerekir. Myom ameliyatları gebeliğin oluşmasında ve gebeliğin devamında bazı sorunların çıkmasına neden olabilirse de gerektiğinde ameliyat olmak en akıllıca ve emniyetli yoldur.

Hamile kalmak için ne yapmalıyım?

SORU: 2008’de çikolata kistinden ameliyat oldum. 6 ay sonra hamile kaldım. Bebek karnımda öldü, kürtaj oldum. Aradan 6 ay geçti, hamile kalamadım. Ne yapmam gerekiyor? Tekrar rahim filmine gerek var mı, tüpler yapışık olabilir mi? Bir defa hamile kaldım ama ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Sevgili okuyucumuz... Çikolata kisti (Endometriozis) karın içinde yapışıklıklara neden olan bir hastalık. Ayrıca her ameliyat o kişinin yapısına göre, yapılan ameliyatın cinsine ve ameliyatın tekniğine göre az veya çok karın içinde yapışıklıklara neden olur. Sonuçta sizin tubaların (Tüplerin) açık olup olmadığının kontrolü bence gerekli. Yani rahim filmi çektirmelisiniz. İkinci bir nokta da, ilk gebeliğin neden devam etmediğinin araştırılması. Ondan sonra gebe kalmanız için gereken tedaviye başlanabilir.

Haberin Devamı

Adet görmüyorum, neden?

SORU: 20 yaşında bir kızım. Bana polikistik over teşhisi konuldu ve 5 aydır sadece Diana 35 kullanıyorum. Ama son 2 aydır ilaç bittikten sonra adet görmedim. İlaca devam ediyorum. Sizce sorun var mı yoksa adet olmamam normal mi? Çok endişelendim. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: Kullandığınız ilaç ile genellikle her ay adet görmeniz gerekir. “İki ay adet olmadım” diyorsunuz. Bunun bir açıklaması olmalı. Bunun için de sizin muayene olmanız ve hormon düzeylerinin kontrol edilmesi, ultrason muayenesi ile rahim ve yumurtalıkların incelenmesi lazım. Yumurtalıkların fonksiyonunu bozan daha doğrusu hormon salgılamasını etkileyen başka durumlar olabilir. Mesela hipofiz bezinden salgılanan prolaktin denen hormonun miktarı artmış olabilir, tirod bezinin hormonları azalmış veya miktarı artmış olabilir. Özetle muayene olmanız gerekiyor.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder