Prof. Dr. Derin Kösebay Geç menopoz riski arttırıyor
HABERİ PAYLAŞ

Geç menopoz riski arttırıyor

Normal adet kanaması 12-13’lü yaşlarda başlar. 8 yaşından önce ve 17 yaşına gelinmesine rağmen adet görmemek normal değildir. Menopoza giriş yaşı da 47’dir. 5-6 yıl gecikmesi bazı tehlikeli hastalıkların riskini artırır.

Kaç günde bir adet görülür?

20 yaşında kızım. Bir kadının kaç günde bir adet görmesi normal? Bu süre için 21 gün deniyor. Acaba 21 günden erken olma ihtimali var mı? Ben bazen 19 günde de adet görüyorum. Adet dönemi kaç gün sürer?

[[HAFTAYA]]

Cevap: Sevgili okuyucumuz, adet kanaması 12-13 yaşlarında başlar (8 yaşından önce adet olma veya 17 yaşına gelmesine rağmen adet olmama bazı hastalıkların habercisi olabilir). Normalde 21-35 günde bir tekrarlayan bu kanamaların 21 günden daha sık veya 35 günden fazla gecikerek olması araştırlmalı. Adet kanamaları 47 yaşı civarında ülkemizde sona erer. Menopoz denen bu tarihin de 5-6 yıl gecikmesi bazı önemli hastalıkların riskini arttırabilir.

Haberin Devamı

Rahmin alınması şart mı?

31 yaşındayım, 2 senelik evliyim ve 2 ay önce smear testinde hücreler bozuk çıktı ve doktorum rahim ağzından biyopsi aldı. Rahim ağzı kanseri başlangıç aşamasındaymış.. Doktorum hemen rahmin alınması gerektiğini söylüyor. Bunun başka bir çaresi var mı?

Cevap: Sevgili okuyucumuz, şunu söylemeliyim ki sizi mutlaka jinekolojik onkoloji ile uğraşan biri değerlendirmeli. Dediğiniz gibi hastalık çok erken yakalanmışsa rahmi almaya gerek yok. Burada yapılacak tedavi hastalığın ilerleme durumu ile bağlantılı. Size en hafifinden başlayarak anlatmaya çalışırsam: Sadece rahim ağzının bir kısmını alarak veya rahim ağzını tamamen alarak tedavi mümkün. Ama buna, söylediğim gibi hastalığın ilerleme derecesine göre karar verilebilir. Bu durumda ileride gebe kalınabilir ve doğum yapılabilir. Panik yapmadan, uzman biri ile görüşmenizi tekrar tavsiye ediyorum.

Her iki yumurtada da kistler varmış

25 yaşındayım. Aşırı sivilce ve adet düzensizliği için doktora gittim. Hormon bozukluğu çıktı. Her iki yumurtalıkta da kistler varmış, polikistik over teşhisi konuldu. Doktorum doğum kontrol hapı verdi. Ne yapmalıyım?

Haberin Devamı

Cevap: Sevgili okuyucumuz, polikistik over teşhis edilmiş ve gerekli ilaç verilmiş. Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlar: Kontrollerinizi ihmal etmeden yaptırın. İlacınızı düzenli kullanın. Kilo konusu çok önemli. Varsa fazla kilolardan kurtulun. Çünkü yağlar da hormon yapılabiliyor ve bu hormonlar dengeyi bozuyor. Ayrıca polikistik over’de şeker metabolizmasında da bazı değişiklikler olduğu için şekerli gıdalar hem kilo alımında etkili hem de aşırı insülin hormon salgılanmasına neden olur. Dikkatli olun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder