Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Gece ödem çözülüyor
HABERİ PAYLAŞ

Gece ödem çözülüyor

Haberin Devamı

Prostat büyümesinde erkek sürekli idrara çıkıyor. Özellikle geceleri sıkıntı artıyor. Çünkü gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımları kalp ile aynı hizaya geliyor. Bu da buradaki ödemin çözülmesini kolaylaştırıyor

SORU: İlaçlar etkili mi?

Piyasada satılan penis büyütücü haplar gerçekten etkili mi? Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olduğunu söylüyorlar. Acaba doğru mu?

CEVAP

Piyasada satılan bu gibi haplar ilaç değildir ve bu konuda hiçbir faydaları olmaz. Bu ürünler Sağlık Bakanlığı’ndan ilaç ruhsatı alamadıklarından Tarım Bakanlığı’ndan besin desteği olarak ruhsatlandırılmakta ve daha sonra yanıltıcı reklam yapmaktadırlar. Bu gibi yanıltıcı reklamlar hakkında işlem yapma yetki ve sorumluluğu Sanayi Bakanlığı Reklam Kurulu’na aittir ve bu kurul şikayet halinde para cezaları vermektedir.

SORU: İlişkiye girsem sorun olur mu?

24 yaşındayım. Hidrosel geçici midir? İleride kısırlık yaratır mı? Ameliyat olursam eski halime geri döner miyim? Bu hastalık bulaşıcı mıdır? Karşı cinsle ilişkiye girsem bir sorun çıkar mı?

CEVAP

Testisi çevreleyen zarlar arasında normalde birkaç cc olan sıvının artmasına hidrosel adı verilir. Bu sıvı sadece az bir miktar artabileceği gibi zaman içinde yüzlerce cc’ye çıkarak önemli bir sorun haline de gelebilir. Testislerde iltihap, çarpma gibi etkenler, varikosel veya fıtık ameliyatlarında lenf kanallarını bağlanması gibi komplikasyonlar ile hidrosel oluşabilir. Zarlardan salgılanan ve emilen sızı dengesinin kalıcı olarak bozulması ile yaşlılıkta veya çocuklukta da hidrosel görülebilir. Testis kanserleri de ilk belirti olarak hidrosel ile ortaya çıkabileceğinden üroloji uzmanına başvurun. Hidrosel estetik bozukluk, ağrı yapabileceği gibi testis ısısının arttırarak kısırlık nedeni olabilir, testisin damarlarına baskı yaparak kanlanmasını engelleyebilir, bu durumda organ küçülerek görevlerini yapamaz hale gelir. Tedavisi cerrahidir.

SORU: Neden akşamları böyle bastırıyor?

Prostatım var. Doktorum ameliyata gerek olmadığını söyledi, ilaç tedavisine başladık. Gündüzleri 2-3 saat tuvalete gitmeden idare ediyorum. Bu sürenin daha da uzadığı zamanlar oluyor. Ama yattıktan sonra 1-1.5 saatte bir tuvalete gitmenin nedeni ne? Niçin bu çile akşamları bastırıyor?

CEVAP

Gece yatar pozisyona geçildiğinde bacaklar ve vücudun alt kısımlarının kalp ile aynı hizaya gelmesi buralardaki ödemin (hücreler arası biriken sıvı) çözülmesini kolaylaştırır. Sisteme tıpkı su içiyormuşsunuz gibi sıvı eklenir. Bu nedenle gece idrar sıklığınız ve miktarınız artabilir. Prostat büyümesi belirtilerini engellemek için kullandığınız ilaç da yetersiz kalıyor olabilir, ameliyat gerekebilir. Üroloğunuz ile durumu tekrar görüşmenizde fayda var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder