Hakan Çelik Geçmişi unutmadan geleceği inşa edelim
HABERİ PAYLAŞ

Geçmişi unutmadan geleceği inşa edelim

Birkaç gün önce İstanbul’da; Ermenistan’dan gazeteciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı “Open Minds” (Açık Fikirler) projesinin açılış konuşmasını yapmak üzere davet edildim. İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği’nin düzenlediği etkinlikte yabancı misafirlerin ortak özelliği, benim gibi İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği Chevening yüksek öğrenim bursunu almış olmalarıydı.

[[HAFTAYA]]

Yemekli sohbet toplantısında Kafkaslar’daki son gelişmeleri, Türkiye-Ermenistan ve Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin geleceğini konuştuk. İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da bize katıldı. İnsanlar belli zeminlerde birbirleriyle konuşmaya başlarsa sorunların çözümü mümkün olabilir. Çünkü görüyorum ki, belli konularda önyargılar aşılamamış. Eksik ve yanlış bilgilerden kaynaklanan iletişimsizlikler var. Tarihteki acı olayları unutmadan geleceği de konuşmamız gerektiğini düşünüyorum. Anadolu’daki Ermenilerin yaşadığı trajedinin 100. yılında kalıcı barış ve anlayış ortamını sağlamak için ciddi bir fırsat var önümüzde. Üçüncü ülkelerin girişimlerini de önemsiyorum ve kolaylaştırıcı olabileceğini düşünüyorum. Fransa’nın iç politika dengelerinin de etkisiyle yıllardır izlediği bir pozisyon var. Bu yaklaşım Türkiye ve Azerbaycan üzerinde etkili olmayabilir ama özellikle İngiltere ve ABD’nin yapıcı katkı sağlaması mümkün. Yıllardır dile getiriyorum; Türkiye büyük ve güçlü bir ülke. Halen kapalı olan Ermenistan-Türkiye sınır kapısını açtığını ilan ederse, inanıyorum ki aradaki iklim çok olumlu etkilenecek. Bu adıma Erivan hükümeti ve Ermeni diasporası da karşılık vermek isteyecektir. Bu süreçte Azerbaycan’ın da hassasiyetleri mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Karabağ sorununun çözümü en ivedi meselelerden biridir. Coğrafyamızı değiştiremeyeceğimize göre Türkler ve Ermenilerin barış içinde ortak bir gelecek inşa etmekten başka şansı yok.

Haberin Devamı

???

Geçtiğimiz günlerde Buhara Ödülleri’nin beşincisi dağıtıldı. Ankara Rixos Otel’de düzenlenen törene bazı bakanlar, belediye başkanları ve Başkent’in sanat dünyasından pek çok isim katıldı. Geceyi düzenleyen ve bana “Yılın Yorumcu Gazetecisi” ödülünü veren Buhara Medya Derneği’ne teşekkür ederim.

Haberin Devamı

???

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş bu sabah saat 10.00’da CNN Türk’te konuğum olacak. Başkanlık sistemi, çözüm süreci ve Ortadoğu’da Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu tehditler gündemin önemli konuları. Faiz konusuyla gündeme gelen ekonomi yönetimiyle ilgili tartışmaları ve seçimlere yaklaşırken AK Parti’nin geleceğini de konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder